Με ανοιχτά πλέον τα χαρτιά στο τραπέζι, με απόσταση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά το ύψος των «μεταμνημονιακών» μέτρων, και με αναμέτρηση «αναπτυξιακής» και «κοινωνικής» ατζέντας στο μίγμα των αντίμετρων μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης για την τεχνική συμφωνία της αξιολόγησης.

Ads

Η νέα, σχεδόν τετράωρη, συνάντηση που είχαν χθες στο Hilton η ελληνική υπουργική αντιπροσωπία και οι επικεφαλής του κουαρτέτου καθόρισε ουσιαστικά και το τελικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα να καταθέτει την δική της αντιπρόταση στο αίτημα των δανειστών – και κατά βάση του ΔΝΤ – για συνολικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ μετά το 2018.

Ζητούνται κοινωνικά αντίμετρα

Ο βασικός άξονας αυτής της αντιπρότασης προβλέπει μέτρα περί τα 2,7 δις ευρώ, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ έναντι 2% που ζητά το ΔΝΤ, κι ένα μίγμα αντίμετρων στοχευμένων καθαρά στην άρση κοινωνικών αδικιών και την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων.

Ads

Σ’ αυτή την αντιπρόταση, όπως έλεγε χθες το βράδυ παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, οι δανειστές εμφανίστηκαν «σε κάποια σημεία να συμφωνούν, σε άλλα διαφώνησαν και σε άλλα ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις».

Κατά την ίδια πηγή, το πιο δύσκολο μέτωπο φαίνεται να είναι εκείνο που αφορά τα αντίμετρα, καθώς οι δανειστές δείχνουν προσέγγιση καθαρά «διαρθρωτική και, τεχνοκρατικά, αναπτυξιακή», ενώ η Αθήνα προτάσσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των αντισταθμιστικών μεταρρυθμίσεων.

Οι φόροι των επιχειρήσεων και ο ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι θεσμοί, με πρώτο το ΔΝΤ, υποδεικνύουν ως βασικό αντίμετρο τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ αντιθέτως η ελληνική πλευρά βάζει σε πρώτο πλάνο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – έως και κατά 35% – καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ κατ΄αρχάς για τα φάρμακα και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του συνολικού πακέτου μέτρων, εκεί ο που διεκδικεί η Αθήνα είναι να κατέβει ο πήχης των απαιτήσεων δια του συνυπολογισμού της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης τα – έως τώρα τουλάχιστον – στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μπορεί να διαμορφωθεί τελικά στο 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για 0,5%.

Το «μαξιλάρι» αυτής της υπεραπόδοσης θεωρείται από την ελληνική πλευρά ότι θα οδηγήσει τελικώς το ΔΝΤ σε επαναπροσδιορισμό των – απαισιόδοξων – προβλέψεών του και, εν τέλει, σε χαμηλότερες απαιτήσεις τόσο για τη διετία 2019 και 2020 όσο και για το 2018.

«Σύμμαχος» η Κομισιόν

Πηγή του οικονομικού επιτελείου σημείωνε μετά το χθεσινό ραντεβού πως σ’ αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης των προβλέψεων του Ταμείου η κυβέρνηση έχει σταθερό σύμμαχο και την Κομισιόν.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια συζήτηση που «θέλει χαρτί και μολύβι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προϊδεάζοντας και για πιθανή χρονική παράταση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων.

Σήμερα, άλλωστε, η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ζητήματα περνά σε επίπεδο μόνον τεχνικών κλιμακίων και δεν αναμένεται νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο το νωρίτερο πριν από αύριο, Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου έχουν προγραμματίσει να μείνουν στην Αθήνα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και έως χθες το βράδυ τουλάχιστον ουδείς – και από τις δύο πλευρές – μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι το staff level agreement θα έχει κλείσει έως τότε.

Οι περικοπές στις συντάξεις

«Κλειδί» για τον χρόνο που θα απαιτήσουν οι διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει το τελικό ύψος και ο χρόνος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό – σημείο, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ευαισθησία για την ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει σε εξαιρετικά σκληρές απαιτήσεις για το ασφαλιστικό, ζητώντας βαθιές περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις από το 2019. Μετά, μάλιστα, τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή υστέρηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ, το Ταμείο φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι και αίτημα για έναρξη των περικοπών στις συντάξεις από το 2018, με συνολικές παρεμβάσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει μετάθεση των όποιων νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό για μετά το 2020, επιχειρώντας παράλληλα να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ύψος και το ύψος των περικοπών τις οποίες το ΔΝΤ προσδιορίζει συνολικά στα 1,8 δις.

Η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα κριθεί αφ΄ενός από τον βαθμό αποδοχής της υπεραπόδοσης των εσόδων και, αφ΄ετέρου, από το εύρος του φορολογικού σκέλους των μέτρων. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου κοντά στο επίπεδο των 5.500 ευρώ με παράλληλη μείωση και του φορολογικού συντελεστή του 22% στο 19% για τα φυσικά πρόσωπα.