Δεν είναι σίγουρα το «τέλος της λιτότητας», ίσως είναι όμως το πρώτο, ουσιαστικό στίγμα της – αργής κι αμφίρροπης ακόμη –στροφής του οικονομικού δόγματος της Ευρώπης. Μιας στροφής, που το πραγματικό της εύρος θα μετρηθεί στην απόσταση ανάμεσα στο κοινωνικό αντίκρυσμα και τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η, διαγραφόμενη πλέον, συμφωνία Αθήνας και δανειστών.
Εως τότε, το «προσύμφωνο» του χθεσινού Eurogroup σηματοδοτεί σαφώς το βήμα απεμπλοκής της αξιολόγησης, φέρνει πίσω στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και μπορεί να οδηγήσει, με βάση τους οιωνούς από Βρυξέλλες και Βερολίνο, στο τελικό deal μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τι έδωσε και τι πήρε η Αθήνα
Για να συμβεί αυτό η Αθήνα αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων σε φορολογικό και ασφαλιστικό για μετά το 2019, η ευρωζώνη έδωσε αντισταθμιστικά αντίμετρα, και αμφότεροι άφησαν – επί του παρόντος τουλάχιστον – σε ζώνη δημιουργικής ασάφειας τα καίρια πολιτικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους, των στόχων για τα πλεονάσματα και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Στην πράξη, και προκειμένου να επέλθει η απεμπλοκή, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές υιοθέτησαν χθες το «σχέδιο Γιούνκερ», το οποίο προβλέπει πρώτα κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε επίπεδο staff level agreement (τεχνική συμφωνία) και, εν συνεχεία πολιτική διευθέτηση του θέματος των μεταμνημονιακών πλεονασμάτων και του χρέους.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα
Με αυτή τη φόρμουλα η Αθήνα μπορεί να διακηρύσσει ότι κέρδισε τις «μεταρρυθμίσεις με μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα», το πλήρες ταμείο όμως θα γίνει μέσα από το τελικό μίγμα των μέτρων που θα συμφωνηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.
Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται η Suddeutsche Zeitung το εν λόγω μίγμα θα περιλαμβάνει μέτρα 1 έως 1,5 δις ευρώ μέχρι το 2018 και ισόποσο «πακέτο» μετά το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τους Financial Times προβλέπει «σημαντικές μειώσεις συντάξεων», σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο «δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».
Η θέση αυτή της κυβέρνησης εδράζεται στην πρόβλεψη του «προσυμφώνου» για τα αντισταθμιστικά αντίμετρα: «Εάν έχουμε τη λήψη μέτρου το οποίο επιβαρύνει, θα έχουμε αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι η νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων «θα γίνεται ταυτοχρόνως».
«Εαν ζητηθεί μείωση του αφορολόγητου, τότε θα υπάρξει μείωση σε κάποιο άλλο φόρο, είτε στον ΕΝΦΙΑ, είτε στο ΦΠΑ, ώστε στον τελικό λογαριασμό να είμαστε στα ίδια», δήλωσε από την πλευρά του και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι πως η εφαρμογή των θετικών «αντίμετρων» θα τελεί υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των πλεονασμάτων του 3,5%.
Η μείωση του αφορολόγητου και οι συντάξεις
Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, δεδομένη θεωρείται ήδη η μείωση του αφορολόγητου από το 2019, με την κυβέρνηση να θέτει ως αποδεκτό όριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα 7.200 ευρώ.
Αρκούντως πιο ασαφές είναι το τοπίο στις συντάξεις καθώς, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο το εάν η περικοπή τους μετά το 2020– δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς – θα συνοδεύεται από θετικά αντίμετρα απ’ ευθείας υπέρ των συνταξιούχων που θα πληγούν ή από γενικότερα αντισταθμιστικά μέτρα ανατυξαικής κατεύθυνσης.
Στα θετικά στοιχεία της προσυμφωνίας, πάντως, καταγράφεται ήδη το γεγονός ότι οι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2018, καθώς και η πρόβλεψη για εξαίρεση από τον υπολογισμό του πλεονάσματος πακέτου δαπανών 3 δις για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Για τη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέραν τούτων, το τελικό πολιτικό αποτύπωμα του συμβιβασμού θα κριθεί από τις μεγάλες απουσίες του χθεσινού «προσυφμώνου» – ήτοι, τα μέτρα για το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ, την διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. ‘Η άλλως, ες αύριον τα σπουδαιότερα, στα ραντεβού κορυφής Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >