Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ και θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης παρόλο που εξετάζει νέους τρόπους για να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Ads

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πενς ανέφερε ότι «ο πρόεδρος μου ζήτησε να είμαι εδώ σήμερα (…) για να μεταδώσω το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και πως θα είμαστε απαρασάλευτοι στη δέσμευσή μας προς την Ατλαντική Συμμαχία».

Στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του παγκόσμιου διπλωματικο-στρατιωτικού θεσμού, ο Πενς επανέλαβε σθεναρά τις αμερικανικές απαιτήσεις για μια πιο σημαντική οικονομική δέσμευση των εταίρων του στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να απειλεί ότι θα μειώσει τη δέσμευση της χώρας του. «Η ευρωπαϊκή άμυνα διεκδικεί τόσο τη δική μας δέσμευση όσο και τη δική σας (…) και η υπόσχεση να μοιραστούμε το βάρος δεν έχει εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε και συμπλήρωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ περιμένει από τους συμμάχους του να τηρήσουν τον λόγο τους. Έχει έρθει ο καιρός να γίνουν περισσότερα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πενς κάλεσε τη Ρωσία να τιμήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και να αποκλιμακώσει τη βία στην ανατολική Ουκρανία. «Να ξέρετε το εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπόλογη, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να βρούμε νέο κοινό έδαφος που, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί», δήλωσε ο Πενς.

Ads

«Να καθησυχάσουμε την Ευρώπη»

«Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη όσον αφορά τον ρόλο της ως απαραίτητου εταίρου και τη δέσμευσή μας έναντι των συμμάχων μας» δήλωσε νωρίτερα διπλωματικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ευρώπη.

Το έργο «αποναρκοθέτησης» του Πένς άρχισαν ήδη αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο ένας επιμένοντας στη σημασία της Ατλαντικής συμμαχίας, ο άλλος υποβαθμίζοντας τις προθέσεις για προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι βλέπει τη διατλαντική σχέση μόνο μέσα από το πρίσμα των στρατιωτικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο» πριν εκφράσει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτό, εγκωμίασε το Brexit, άφησε να εννοηθεί πως θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.