Ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση των διαπραγματευτών για το κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί με απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Ads

Πρόκειται, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην τροπολογία, που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Για την ακύρωση της συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν απόψε την ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ads

Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακυρωθεί.

Παρέμβαση από τον Άιντε ζήτησε ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, να παρέμβει στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για να μην υπογράψει την απόφαση της – κατά την έκφραση του «ελληνοκυπριακής Βουλής» για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση από τον κ. Άιντε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον κ. Άιντε, ότι η απόφαση για τον εορτασμό της επετείου στα σχολεία, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η «Ένωση», που «προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο», θα διδάσκεται στους Ελληνοκύπριους νέους.

Η απάντηση Αναστασιάδη στον Ακιντζί

Τη δική του απάντηση στον Μουσταφά Ακιντζί έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης: 

«Σε απάντηση των δηλώσεων του κ. Ακιντζί, επιθυμώ να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Πρώτον: Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεύτερον: Ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον: Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποιά  γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;

Τέταρτον: Έχω έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη γνήσια και ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια των όσων σε επίπεδο Κορυφής έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά και μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους, με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Έχω την έντονη πεποίθηση πως εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».