Τα «Δολοφονικά Αμαξίδια» (Kills on Wheels / Tiszta szívvel – 2016), αποτελούν τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Ατίλα Τιλ. Με χιούμορ και ευαισθησία, ο σκηνοθέτης από την Ουγγαρία, παρουσιάζει μία ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά αληθινοί ήρωες. Το φιλμ παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο της 57ης διοργάνωσης.

Ads

Μια ουσιαστική κωμωδία δράσης για μια συμμορία δολοφόνων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Ένα 20χρονο αγόρι, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, κυριευμένοι από απελπισία κι από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν…

image

Δολοφονικά Αμαξίδια / Kills on Wheels / Tiszta szívvel
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ατίλα Τιλ / Attila Till
Πρωταγωνιστούν: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι, Άνταμ Φέκετε, Δρ. Ντούσαν Βιτάνοβιτς, Λίδια Ντάνις, Μόνικα Μπαλσάι, Τζούντιτ Στάλτερ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Imre Juhász
Μοντάζ: Márton Gothár
Μουσική: Csaba Kalotás
Χώρας: Ουγγαρία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 105

Ads

image

Ο 20χρονος Ζολί, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία ως πληρωμένοι δολοφόνοι. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. H ιστορία γίνεται ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο που μας δείχνει γκάνγκστερ και πιστολίδια, αλλά και τη γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια ζωή στο αμαξίδιο, όπως και τον πόνο που προξενεί η απόρριψη από τον πατέρα.

image

Σ’ αυτή την αυθεντική μαύρη κωμωδία δράσης, ο Ούγγρος δημιουργός Ατίλα Τιλ επιχειρεί μια διακριτική εξερεύνηση στις ζωές των πρωταγωνιστών που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και αγωνίζονται για πράγματα που οι μη ανάπηροι θεωρούν δεδομένα.

image

Ο σκηνοθέτης ήταν ο μεγάλος νικητής του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καθώς απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – «Θόδωρος Αγγελόπουλος», της διοργάνωσης με την ταινία του «Δολοφονικά Αμαξίδια», ενώ οι Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι, Άνταμ Φέκετε, τιμήθηκαν με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Το φιλμ αποτέλεσε και την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017.

image

«Όταν γυρίζεις μία ταινία, κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Όταν σου λένε ότι η ταινία σου είναι καλή, το συναίσθημα είναι καταπληκτικό. Αυτό είναι το πρώτο μας μεγάλο βραβείο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι θα αποτελέσει επιπλέον και ενθάρρυνση για τους ανθρώπους με αναπηρία που εμφανίζονται στο φιλμ.» – Ατίλα Τιλ

Διαβάστε επίσης:
Στα «Δολοφονικά Αμαξίδια» ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ατίλα Τιλ / Attila Till

image

Ο Ατίλα Τιλ γεννήθηκε το 1971 στη Βουδαπέστη και αποφοίτησε από το Τμήμα Intermedia του Ουγγρικού Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Panic (Pánik) έκανε πρεμιέρα το 2008 στην Εβδομάδα Ουγγρικού Κινηματογράφου στη Βουδαπέστη και κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους Beast (Csicska) το 2011, ένα δράμα για τη σύγχρονη σκλαβιά. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες, ενώ ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τα Δολοφονικά αμαξίδια (2016) είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

image

«Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους χρήστες αμαξιδίων, ενώ έκανα εθελοντισμό για άτομα με αναπηρία. Αυτές οι προσωπικές συναντήσεις ήταν που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μια ιστορία για ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του, αλλά και να προσδιορίσει τις σχέσεις με το περιβάλλον του, βρίσκοντας έναν τρόπο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής μέσω του ακραία φαντασιακού του κόσμου. Ήταν καίριας σημασίας για μένα να κάνω μια ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν οι ίδιοι ρόλους και να είναι οι αληθινοί ήρωες.» – Ατίλα Τιλ

Οι ήρωες της ταινίας:

Ζόλταν Φένιβεσι / Zoltán Fenyvesi

image

Είκοσι τριών ετών και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, ο Ζολί σπουδάζει, δουλεύει και δίνει συχνά εμψυχωτικές ομιλίες. Τα «Δολοφονικά Αμαξίδια» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, αλλά έχει επίσης εμφανιστεί σε διαφημιστικά. Είναι ένα από τα βασικά μέλη του Ιδρύματος SUHANJ! (Whizz!) – του πρώτου πλήρως προσβάσιμου γυμναστηρίου της Ουγγαρίας για ΑμεΑ. Στην ταινία υποδύεται εν μέρει τον εαυτό του, έναν νεαρό αποφασισμένο να γευτεί στο έπακρο τη ζωή.

Σάβολτς Τούροτσι / Szabolcs Thuróczy

image

Από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας Béla Pintér, ο Σάβολτς αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος. Αυτό το διάστημα πρωταγωνιστεί στα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της σειράς Golden Life (Aranyélet) για το κανάλι HBO της Ουγγαρίας. Πρόσφατα, εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές οθόνες στην ταινία «Λευκός Θεός» (2014) του Κόρνελ Μούντρουτσο που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» των Καννών και στο «Παιδί της Τετάρτης» (2015) της Λίλι Χόρβατ που κέρδισε το μεγάλο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος «Ανατολικά της Δύσης» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι. Στα «Δολοφονικά Αμαξίδια» υποδύεται τον Ρουπάζοφ, έναν παράλυτο πυροσβέστη, που παρασέρνει τον Ζολί και τον Μπάρμπα στον σκοτεινό κόσμο του εγκλήματος και της βίας.

Άνταμ Φέκετε / Ádám Fekete

image

Μέλος της θεατρικής ομάδας TÁP και πτυχιούχος δραματουργός του Πανεπιστημίου Τεχνών Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Άνταμ εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και φυσικά, δραματουργός. Δεν απολαμβάνει μόνο να διαβάζει ποίηση, αλλά γράφει κιόλας ποιήματα και πολύ σπάνια τον βλέπει κάποιος χωρίς βιβλίο στο χέρι. Στην ταινία υποδύεται τον Μπάρμπα, τον καλύτερο φίλο του Ζολί και το πιο κακότροπο μέλος της συμμορίας.