Σε μια ανεπίσημη συνομιλία το 1989, η οποία έχει καταγραφεί σε άκρως απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ζητήσει από τον τότε σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να αγνοήσει την επίσημη θέση της Βρετανίας και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.

Ads

Η συνομιλία είχε γίνει μόλις δύο μήνες πριν από την ιστορική πτώση του Τείχους του Βερολίνου και, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στη δύση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίζεται να ομολογεί στον πρόεδρο Γκορμπατσόφ ότι «ούτε η Βρετανία ούτε η Δυτική Ευρώπη επιθυμούν την επανένωση της Γερμανίας», γνωστοποιώντας του ότι θα ήθελε από εκείνον να επέμβει ώστε να σταματήσει η διαδικασία επανένωσης της χωρισμένης Γερμανίας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες, φοβόντουσαν ότι η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα οδηγούσε σε μια άκρως επικίνδυνη γεωπολιτική αστάθεια, με κοινωνικές αναταράξεις, επαναστάσεις, πολεμικές συρράξεις, μετακινήσεις πληθυσμών, διασπορά ή ακόμη και χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Θάτσερ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναγνωρίζει τις τεράστιες αλλαγές που συνέβαιναν στην Ανατολική Ευρώπη αλλά διαβεβαίωνε ότι η Δύση δεν είχε πρόθεση να αποκομμουνιστικοποιήσει το «σιδηρούν παραπέτασμα» αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σοβιετικής Ενωσης.

Ads

Εκείνη τη περίοδο η Δύση είχε κάνει σημαία της την πτώση του «τείχους του αίσχους» με διακηρύξεις και επίσημα υπομνήματα του ΝΑΤΟ. Στον Γκορμπατσόφ είπε «να μη δίνει σημασία σε όλα αυτά»!

«Εμείς δεν επιθυμούμε μια ενωμένη Γερμανία» επισημαίνει η Θάτσερ στον διάλογό της με τον Γκορμπατσόφ. «Αυτό θα οδηγούσε σε αλλαγή των μεταπολεμικών συνόρων και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμεγιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τη σταθερότητα ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, πολλά αντίγραφα κρατικών εγγράφων μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα Γκορμπατσόφ στη Μόσχα. Πριν από λίγα χρόνια ο Πάβελ Στροΐλοφ, ένας νεαρός συγγραφέας που έκανε μια έρευνα στο Ιδρυμα, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητά των εγγράφων, αντέγραψε περισσότερα από χίλια κείμενα με πληροφορίες για τις συναντήσεις του Γκορμπατσόφ και άλλων κορυφαίων σοβιετικών αξιωματούχων και τα μετέφερε μαζί του στο Λονδίνο, όπου συνέχισε την έρευνά του.

Στα αρχεία αυτά καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η αντίδραση των Ρώσων στις εξεγέρσεις του 1989 και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ αποκαλύπτονται οι μυστικές προσπάθειες όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και της Γαλλίας για να ανακοπεί η πορεία προς τη γερμανική επανένωση.

Οι Σοβιετικοί, όπως αποκαλύπτεται από ένα άλλο έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται μια συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, στις 3 Νοεμβρίου 1989, συζητούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο να γκρεμίσουν μόνοι τους το Τείχος του Βερολίνου.

Απόσπασμα του διαλόγου:

Βλαντίμιρ Κριουτσκόφ (αρχηγός της ΚGΒ): «Αύριο ( Σάββατο 4 Νοεμβρίου 1989) 500.000 άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων…».

Μ. Γκορμπατσόφ: «Ελπίζετε ότι ο Κρεντζ (σ.σ.: ο διάδοχος του Εριχ Χόνεκερ στην ηγεσία του ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας) θα παραμείνει; Δεν θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε στον λαό μας ενδεχόμενη απώλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πάντως δεν θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε χωρίς τη Δυτική Γερμανία».

Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε (τότε υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ): «Καλύτερα να το ρίξουμε μόνοι μας το Τείχος».

Βλ. Κριουτσκόφ: «Θα είναι δύσκολο για αυτούς (τους Ανατολικογερμανούς) αν το ρίξουμε».

Μ. Γκορμπατσόφ: «Οι άλλοι (οι Δυτικογερμανοί) θα τους αγοράσουν ολόκληρη τη χώρα. Και όταν φτάσουν τις παγκόσμιες τιμές, το επίπεδο ζωής θα καταρρεύσει αμέσως. Η Δύση δεν επιθυμεί τη γερμανική επανένωση αλλά επιθυμεί να μας χρησιμοποιήσει για να την αποτρέψουμε, να προκαλέσουμε σύγκρουση με τη Δυτική Γερμανίαώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα μιας μελλοντικής “συνωμοσίας” ανάμεσα σε μας και στην ενωμένη Γερμανία.