Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επικράτησε έναντι του Τζάνι Πιτέλα στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία και αναδεικνύεται νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ads

Οι συντηρητικοί κατέχουν πλέον και τα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα καθώς και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέρχονται επίσης από το ΕΛΚ. Ο Αντόνιο Ταγιάνι διαδέχεται τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας ο Ταγιάνι, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ). 

Ο νέος πρόεδρος

Ο  νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι είναι πρώην δημοσιογράφος, προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και υπήρξε και στενός του συνεργάτης. 

Ads

Είναι γνώριμος των Βρυξελλών καθώς έχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής. Το 2008 διορίστηκε επίτροπος για τις μεταφορές.

image

Ο νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του είπε: «Υπήρξε μία δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους του βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη μου διαθεσιμότητα». 

Ιταλική υπόθεση η εκλογική μάχη

Η μάχη για την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου αποδείχτηκε… ιταλική υπόθεση. Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι και ο Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατων, ήταν αυτοί που πάλεψαν ουσιαστικά για το αξίωμα από την αρχή της μακράς διαδικασίας. 

image

Ο Αντόνιο Ταγιάνι απευθύνεται στους ευρωβουλευτές

Στους τρεις πρώτους γύρους, στους οποίους συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι, για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία κάτι που κανείς δεν κατάφερε να πετύχει. Ο Ταγιάνι πάντως διατηρούσε το προβάδισμα από τον πρώτο γύρο. 

image

Ο Τζιάνι Πιτέλα απευθύνεται στους ευρωβουλευτές

Στον πρώτο γύρο συγκέντρωση 274 ψήφους ενώ ο Τζάνι Πιτέλα 183. Στον δεύτερο ο Ταγιάνι έλαβε 287 έναντι 200 του Πιτέλα ενώ στον τρίτο γύρο ο Ταγιάνι πήρε 291 ψήφους και ο Πιτέλα 199.

image

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας

image

Το παρασκήνιο

Η σημερινή δεν ήταν πάντως μια συνηθισμένη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ευρωκοινοβούλιο αλλά μάλλον μια… δραματική διαδικασία. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η εκλογή προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποτελούσε τυπική διαδικασία.

Οι μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, Συντηρητικοί (ΕΛΚ) και Σοσιαλιστές, συνήθως συναινούσαν ως προς το πρόσωπο του επόμενου προέδρου. Αυτό όμως δεν συνέβη αυτή τη φορά. Έτσι επίσης για πρώτη φορά επτά υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους διεκδίκησαν την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου.

Όπως πάντα στις εκλογές υπήρχαν συγκλίσεις, αποκλίσεις, συμμαχίες και ίντριγκες. Κι τα εν λόγω ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Πριν καν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, απέσυρε την υποψηφιότητά του και ανακοίνωσε τη συμμαχία της ευρωομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με στόχο να εκλεγεί ο Ταγιάνι στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει το τέταρτος και τελευταίος γύρος, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστικών  (ECR) υποστήριξε και αυτό την υποψηφιότητα Ταγιάνι χαρίζοντάς του και την νίκη.

image

Ίσως και η φωτογραφία της ημέρα. Το βρετανικό σημαιάκι στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου,
σήμερα, ημέρα που η Τερέζα Μέι θα ανακοίνωνε το βρετανικό σχέδιο για το Brexit

Στα οξύμωρα η υποψηφιότητα της Πράσινης ευρωβουλευτή Τζιν Λάμπερτ από τη Μ. Βρετανία, η οποία είναι υποψήφια παρά το επικείμενο Brexit. Η ίδια υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο οι Πράσινοι στέλνουν ένα μήνυμα κατά του Brexit. Κάποιοι ευρωβουλευτές μίλησαν για παράλογη κίνηση. 

image

Ο πρώην και ο νυν