«Πάγο» στα σενάρια για μείωση του αφορολόγητου ορίου μετά το 2018 έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρ’ ότι οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές επιμένουν ότι η ένταξη του μειωμένου αφορολόγητου στον δημοσιονομικό «κόφτη» αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια της ανεπίσημης διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολόγητου», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο μετά το τέλος του προγράμματος».

Ads

Για την πορεία της αξιολόγησης επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα, ενώ προσδιόρισε ξανά και τις «κόκκινες γραμμές»:  «Οποιαδήποτε συμφωνία», είπε, «δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα ενώ είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για καθυστέρηση της αξιολόγησης από την πλευρά της Ελλάδας, επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η Γερμανία αρνείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Είναι πολιτικό το θέμα και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση», είπε. Επανέλαβε δε την πρόταση Τσακαλώτου για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% + 1% του ΑΕΠ, με βάση την οποία το 1% θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη.

«Δεν είναι πρόβλημά μας αν θα αποχωρήσει ή όχι το ΔΝΤ. Είναι πρόβλημα του ΔΝΤ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην προβάλει παράλογες απαιτήσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση εκτίμησε ότι αν έχουμε κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για ένταξη στο QE. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα», είπε.

Ads

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δαπάνες για φως, νερό και τηλέφωνο θα μετράνε στο αφορολόγητο

Η διάσκεψη της Γενεύης

Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, ο Δημήτρη Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη αν διαφανεί δυνατότητα συμφωνίας.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια έχουν βρει απήχηση στην Ευρώπη και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει νέα επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν.