Γραπτή ερώτηση κατέθεσε χθες στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με αφορμή τις εισαγγελικές παρεμβάσεις για αθέμιτες πρακτικές και δωροδοκίες της πολυεθνικής εταιρίας φαρμάκων Novartis στην Ελλάδα.

Ads

Ο ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν εάν προτίθεται να διερευνήσει σε βάθος παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς και αθέμιτου ανταγωνισμού από πολυεθνικές, δεδομένου των καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Καλεί επίσης την Κομισιόν να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να προστατεύσει τους whistleblowers καθώς και άλλους επίδοξους πολίτες οι οποίοι φανερώνουν καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές εταιριών σε επίπεδο ΕΕ.

To πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης:

Η πρόσφατη δικαστική περιπέτεια για τη φαρμακευτική εταιρία Novartis επικεντρώνεται στην διερεύνηση  πληροφοριών για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ και δωροδοκίες της πολυεθνικής εταιρίας αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Ads

Η Νovartis που κατατάσσεται βάση κεφαλαιοποίησης στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων φαρμακευτικών ομίλων παγκοσμίως, έχει απασχολήσει επανειλημμένα για παρόμοιες περιπτώσεις την δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα καθώς και την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο φάκελος της Novartis άνοιξε μετά τα στοιχεία που κατέθεσαν το καλοκαίρι στις αμερικανικές αρχές δύο Έλληνες whistleblowers – στελέχη της εταιρίας- καθώς φέρονται να αποκαλύπτουν πληρωμές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς, όσο και σε γιατρούς του ελληνικού εθνικού συστήματος υγείας.

Είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές, όπως επίσης και η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων η οποία ερευνάται, επιβαρύνουν υπέρμετρα τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να δράσει ώστε να ερευνήσει αλλά και να προλάβει παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ;

2. Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο σκοπεύει να προστατεύσει τους whistleblowers καθώς και όποιους επίδοξους πολίτες φανερώνουν τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές εταιριών σε επίπεδο ΕΕ;