Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ανεδείχθη  ο Λουκάς Παπαδήμος. Η μετάλλαξη που έχει προηγηθεί  και σε άλλες όψεις και μορφές του δημόσιου βίου  είναι  από καιρό  και  στο θεσμό της Ακαδημίας Αθηνών. (Ο tempora o mores! Ω καιροί ,ω ήθη!)

Ads

Η παρακμή και η κρίση συνεχίζεται.

Στις 12 Ιανουαρίου  στην Ακαδημία Αθηνών, θα ομιλήσει  με θέμα  «Οικονομική Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Εξυγίανση: H διττή πρόκληση για την οικονομική πολιτική».

Ο Λ. Παπαδήμος ως καθηγητής Οικονομικών και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας αγνοούσε ότι το 20% των εχόντων εκαρπούτο  – σε ετήσια βάση- το 60% του εθνικού πλούτου, ότι η φοροδιαφυγή ξεπερνούσε τα 30 δις ετησίως, ότι οι επιχειρήσεις δεν απέδιδαν πάνω από 10 δις  στα ασφαλιστικά ταμεία ετησίως, ότι οι βιομηχανικές περιοχές εξελίσσονταν σε σύγχρονα νεκροταφεία καταστροφής του  πλούτου της χώρας και βέβαια αγνοούσε την  λαφυραγώγηση στο χρηματιστήριο και τη καλπάζουσα  παρασιτική  οικονομία. Αγνοούσε το ότι οι τράπεζες δάνειζαν τους μεγαλομετόχους,  καταστρατηγώντας τη νομοθεσία.

Ads

Ο Λ. Παπαδήμος  αγνοούσε ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα  τοξικά  και τις φούσκες των  μεγάλων τραπεζών της Γερμανίας – Η  Deutsche  Βank  έχει ακόμα τοξικά παλιόχαρτα  «αξίας» πάνω από πενήντα τρισεκατομμύρια ευρώ- της Γαλλίας κλπ.  Αγνοούσε τις μίζες ευρωπαϊκών εταιριών  σε Κυβερνήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και με κρατικά ομόλογα .

Ο Λ. Παπαδήμος   ως πρωθυπουργός -μη εκλεγμένος-  αγνοούσε το ότι η ελληνική κλεπτοκρατία  μετέφερε δεκάδες δις ευρώ σε ξένες τράπεζες  και  προέβη σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φορτώνοντας το λογαριασμό  στο κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ήξερε  για την ανταλλαγή ομολόγων  με  διακρατικά δάνεια, ούτε  για τη λαφυραγώγηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Λ. Παπαδήμος  θα μιλήσει το 2017 ,για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση και ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, σε μια περίοδο οξείας  οικονομικής κρίσης που    κατέστρεψε κοινωνίες και οικονομίες  και  που  ο  ίδιος  μαζί με  ομολόγους του, με τον Μόντι, τον Ντράγκι  και άλλους συμμετείχε  στη  λέσχη  Trilateral Commission  του ιδρύματος «Ροκφέλερ» και προώθησαν με τις ολιγαρχίες και πρόθυμες κυβερνήσεις την «ανάπτυξη» των τραπεζικών δανεισμών  με χαμηλά επιτόκια και χρηματιστηριακές φούσκες, με εκτόξευση  δημόσιων και ιδιωτικών δανεισμών  προς όφελος των πολυεθνικών, των χρηματιστών και των τραπεζιτών και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.  

Η μετάλλαξη που έχει προηγηθεί  και σε άλλες όψεις και μορφές του δημόσιου βίου  είναι  από καιρό και στο θεσμό της Ακαδημίας Αθηνών. (Ο tempora o mores!- Ω καιροί ώ ήθη!)

ΥΓ. (Ο tempora o mores!- Ω καιροί ώ ήθη!) Είναι μία φράση του Κικέρωνα  από την πρώτη ομιλία του  κατά  Κατιλίνα  (63 π.χ). Ο Κικέρωνας  ήταν Ρωμαίος  Φιλόσοφος, Πολιτικός, Νομικός  και Ύπατος .Γεννήθηκε το 106πχ, Έγινε Ύπατος το 63 π.Χ. και αποκάλυψε τη συνωμοσία του Κατιλίνα . Ανακηρύχθηκε Pater Patriae. , αλλά απέκτησε εχθρούς  που τον καταδίωξαν και τον εξόρισαν .Επανήλθε μετά τη δολοφονία του Καίσαρα από το

Βρούτο  αλλά στη συνέχεια είπε  «Απεβίωσε  ο τύραννος, αλλά όχι και η τυραννία». Τον είχαν  προγράψει  και αποκεφαλίστηκε 63 ετών με εντολή του αυτοκράτορα Αντώνιου, Το κεφάλι και τα χέρια, τα οποία επίσης έκοψαν, τα πήγανε στον Αντώνιο, που εκείνη την ώρα προέδρευε σε αρχαιρεσίες. Τα τοποθέτησε στο βήμα, πράξη, που, όπως γράφει ο Πλούταρχος, απεικονίζει την ψυχή του Αντωνίου. Λέγεται ότι, βλέποντας το κομμένο κεφάλι του Κικέρωνα, ο Αντώνιος είπε πως τελείωσαν οι προγραφές. Είχε επισκεφθεί την Αθήνα τη  Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη.