Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο δεν ήταν παγερή. Ήταν όμως μια δύσκολη συνάντηση ανάμεσα σε δύο πλευρές που επιζητούν μεν τον συμβιβασμό αλλά μέσα από εντελώς διαφορετικούς όρους και δρόμους.

Ads

Αναλόγως δύσκολη, δε, προδιαγράφεται και η συνέχεια της μάχης με τους δανειστές – μιας μάχης με πραγματικό διακύβευμα όχι την «μίνι κρίση» για το κοινωνικό μέρισμα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά τον ρόλο και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και, κατ’ επέκταση, τον χρόνο στον οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση.

Τι δεν απέρριψε η Μέρκελ

Με κυρίαρχη αυτή την αγωνία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με θετικό πρόσημο τα όσα δεν απέρριψε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση της καγκελαρίας: Δεν έθεσε – όπως λένε – θέμα απόσυρσης του επιδόματος στους συνταξιούχους, δεν απέκρουσε το αίτημα Τσίπρα για αποσύνδεση των αποφάσεων του ΔΝΤ από τον χρόνο στον οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν διαφώνησε με την ανάγκη να επέλθει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Ads

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα που στέλνει πλέον η Αθήνα είναι πως εάν το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα πρέπει να μείνει χωρίς απαιτήσεις για νέα μέτρα λιτότητας και με αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Οι όροι Τσίπρα για τη συμφωνία

«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με νέα, προληπτικά μέτρα για μετά το 2018», δήλωνε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χθες, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Βερολίνο.

Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, είχε φροντίσει να υπενθυμίσει νωρίτερα με ένταση ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι θεμελιώδης για την ελληνική πλευρά:

«Οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε μιλώντας στο Βερολίνο, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η αγωνία της Μέρκελ για το προσφυγικό

Στην πράξη, η διαφύλαξη αυτής της διπλής «κόκκινης γραμμής» σημαίνει ότι μέχρι τον Γενάρη πρέπει είτε να λυθεί, είτε να κοπεί ο γόρδιος δεσμός Σόιμπλε – ΔΝΤ. 

Ακόμη και κατά την γερμανική οπτική – κι αυτό έχει τη δική του αξία – πρόκειται για έναν στόχο ανέφικτο, χωρίς ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη προς την Αθήνα. Κι επίσης, χωρίς να προσμετρηθεί η παράμετρος του προσφυγικού, που αποτελεί την βασική προτεραιότητα και πολιτική αγωνία της Μέρκελ:

«Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης», έγραψε χαρακτηριστικά η Handelsblatt μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία.

Οι τρεις κρίσιμοι σταθμοί

Τούτων δοθέντων, οι επόμενοι κρίσιμοι σταθμοί είναι το Euro Working Group αυτής της εβδομάδας, η 9η Ιανουαρίου και η 23η Ιανουαρίου.

Στο EWG, η Αθήνα ευελπιστεί ότι, μετά και την πίεση Κομισιόν – Παρισιού, θα αρθεί το casus belli Σόιμπλε για το επίδομα στους συνταξιούχους και θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρεί η κυβέρνηση ότι δείχνει και η χθεσινή διαπίστωση Ρέγκλινγκ πως οι παροχές στους συνταξιούχους «δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους στόχους για το 2017 και το 2018».

Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την εβδομάδα που ξεκινά την 9η Ιανουαρίου για να κλείσουν, σε τεχνικό επίπεδο, οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης.

Το ίδιο «καλό σενάριο» θέλει την τελική πολιτική συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου – πάντοτε χωρίς νέα μέτρα, και ανεξαρτήτως του εάν έως τότε θα έχει λάβει το ΔΝΤ τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, απειλείται το ορόσημο του Μαρτίου για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η Ευρώπη μπαίνει στον πιο απρόβλεπτο εκλογικό κύκλο των τελευταίων δεκαετιών, και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά…