Το πρώτο πράγμα που έκανε η Μαρίν Λε Πεν μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ήταν να το πανηγυρίσει δεόντως και να κρεμάσει ένα πορτρέτο του Κλιντ Ίστγουντ στον τοίχο των νέων της γραφείων.
Κι αν αυτό δείχνει μια μάλλον περίεργη επιλογή, ίσως δεν είναι και τόσο, αφού ο «σκληρός» του Χόλιγουντ, Ίστγουντ στήριξε με πάθος τον Τραμπ. Έτσι η Λε Πεν τον επέλεξε για μασκότ, για να της κραδαίνει το μπλε τριαντάφυλλο, σύμβολο με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές.
Μαρίν με οδηγό τον… Ντόναλντ
Εν ολίγης η νίκη του Τραμπ έδωσε νέες ελπίδες και αυτοπεποίθηση στην Μαρίν Λε Πεν που φιλοδοξεί όσο τίποτα άλλο να προκαλέσει τον επόμενο πολιτικό σεισμό στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία.
Η κόντρα σε όλα τα προγνωστικά νίκη του Τραμπ οδήγησε πολιτικούς και αναλυτές της Γαλλίας να προειδοποιήσουν ότι μια νίκη της Λε Πεν είναι πιθανή. Κι αν αυτό – που έως τώρα θεωρούνταν αδύνατο – συμβεί θα ήταν ίσως το μεγαλύτερο σοκ στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, λένε.
Εδώ σε μια χειρονομία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τον Τραμπ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι η Λε Πέν θα είναι στο δεύτερο γύρο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους αναλυτές του Guardian, τόσο η αριστερά, όσο και η δεξιά δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επικίνδυνη άνοδο του Εθνικού Μετώπου. Αντίθετα αντίπαλα κόμματα κατέληξαν να δανείζονται την ξενοφοβική ρητορική της Λε Πεν προκειμένου να την ανταγωνιστούν.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η Λε Πεν δεν θα κερδίσει καθώς οι ψηφοφόροι όλων των υπόλοιπων κομμάτων θα συνασπιστούν για να την κρατήσουν έξω από τα Ηλύσια Πεδία.
Σε αυτό η Λε Πεν αντιτάσσει ότι τόσο η νίκη του Τραμπ, όσο και το Brexit δείχνουν πως έρχεται μια «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» στην οποία η ίδια έχει θέση. Για εκείνη η επικράτηση του Τραμπ είναι η απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι μπορεί «να βάλουν στη θέση τους την πολιτική και μιντιακή ελίτ», ανατρέποντας και πάλι τις προβλέψεις.
Το προφίλ των ψηφοφόρων της Λε Πεν μοιάζει με αυτό των ψηφοφόρων του Τραμπ. Κερδίζουν από τις ίδιες δεξαμενές, οι οποίες όμως δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές. Για παράδειγμα η Λε Πέν στη Γαλλία έχει αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά της στους δημόσιους υπαλλήλους που παραδοσιακά αποστρέφονταν την άκρα δεξιά.
Γιατί είναι πιο δύσκολο για τη Λε Πεν
Το πόσο μακριά όμως μπορεί η ώθηση του Τραμπ να σπρώξει τη Λε Πεν μένει να φανεί. Και οι λόγοι είναι αρκετοί.
Το προφίλ του κόμματος και της υποψήφιας
Όπως γράφει ο Guardian το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων φοβούνται ότι το Εθνικό Μέτωπο και η Λε Πέν δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν τη χώρα. Ο Τραμπ ήταν υποψήφιος με ένα μεγάλο συστημικό κόμμα ενώ η Λε Πεν ηγείται ενός μικρότερου κόμματος που μέχρι τώρα ήταν απλά αντικείμενο σφοδρής κριτικής εξαιτίας των ακραίων απόψεών του.
Επίσης η Λε Πεν προέρχεται από «πολιτικό τζάκι» και δεν μπορεί να πλασάρει το προφίλ του νέου στην πολιτική και αντι-συστημικού που χρησιμοποίησε ο Τραμπ. Επίσης ήδη το κόμμα της κατηγορείται για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της εκστρατείας.
Το εκλογικό σύστημα
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το εκλογικό σύστημα. Ο Γάλλος πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από το λαό σε δυο εκλογικούς γύρους. Νικητής του δεύτερου γύρου είναι αυτός που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Ο Τραμπ με το σύστημα των εκλεκτόρων στις ΗΠΑ εκλέχθηκε πρόεδρος έχοντας το 46% της λαϊκής ψήφου.
Η πιθανή επανάληψη του 2002
Οι πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία εκτιμούν ότι η Λε Πεν θα χάσει στο δεύτερο γύρο γιατί το κόμμα της δεν έχει συμμάχους. Έτσι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων θα ψηφίσουν τον αντίπαλό της. Κάτι ανάλογο συνέβη όταν ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, το 2002 βρέθηκε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό αποτέλεσε ένα σοκ για τη χώρα. Τι συνέβη; Το 82% των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων ψήφισαν τον Ζακ Σιράκ.
Οι αναλυτές πιστεύουν λοιπόν ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο με μικρότερη όμως διαφορά σε βάρος της Λε Πεν. Επειδή όμως οι τελευταίες πολιτικές αναλύσεις και δημοσκοπήσεις για σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις – από το ελληνικό δημοψήφισμα, μέχρι το δημοψήφισμα για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές – πετάχτηκαν στον κάλαθο των άχρηστων, σπεύδουν να μην αποκλείσουν εντελώς μια νίκη της Λεπέν.
Ο αντίπαλος και η τελευταία δημοσκόπηση
Το βασικό ερώτημα για την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου φαίνεται τώρα να είναι ποιον θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο εφόσον όντως βρεθεί εκεί.
Μέχρι και το Νοέμβριο η Λε Πεν προηγούνταν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Τώρα όμως δείχνει να χάνει έδαφος καθώς ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικανών και ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν μπήκαν στο παιχνίδι.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες δείχνει πρώτο τον Φιγιόν με ποσοστά 26% – 29% και την Λεπέν να τον ακολουθεί με ποσοστά 24% – 25%. Η Λε Πεν χάνει περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Νοέμβρη.
Ο Μακρόν από την πλευρά του πλασαρίστηκε πολύ καλά ως καινούργιος υποψήφιος με 18%, ωστόσο, στο μέλλον θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών που θα αναδειχτεί τον Γενάρη και ο οποίος θα απευθύνεται επίσης στο κέντρο.
Ο παράγοντας Φιγιόν
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο Φιγιόν θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για την Μαρίν Λε Πεν καθώς είναι εκπρόσωπος της σκληρής συντηρητικής δεξιάς και σε αρκετά ζητήματα (στο τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, τον αντι-ισλαμισμό, τη σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και την φιλο-ρωσική πολιτική, για παράδειγμα) οι απόψεις του συμπίπτουν με αυτές του Εθνικού Μετώπου.
Από το κόμμα της Λε Πεν πάντως απαντούν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του – έχει αυτοανακηρυχθεί οπαδός της Θάτσερ – θα τον κάνει πολύ αντιπαθητικό στους αριστερούς ψηφοφόρους που δεν θα θέλουν να τον στηρίξουν έστω και για να κρατήσουν τη Λε Πεν μακριά από τον προεδρικό θώκο.
Οι τελικές απαντήσεις όπως πάντα θα δοθούν στην κάλπη…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >