Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Η ΝΔ καταψήφισε μεν σειρά άρθρων, ωστόσο υπερψήφισε αρκετές διατάξεις που εκτίμησε ότι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αποδέχτηκε προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές, ενώ, επανέλαβε ότι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων έχει στόχο να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τους επενδυτές, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αποσύρθηκε υπουργική τροπολογία
Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κ. Χαρίτση να πάρει πίσω υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε σχεδόν στην ολοκλήρωση της συζήτησης, προκειμένου να επιμείνουν στη θετική τους στάση.
Η τροπολογία ρύθμιζε σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και θέματα για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη χρησιμοποίηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών για Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τη μεταφορά ειδικής υπηρεσίας της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ που αφορά στην ψηφιακή σύγκλιση και το ρόλο του υπουργού Οικονομίας στη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να μην εισαχθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία, θέτοντας ζήτημα καλής νομοθέτησης, χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να την ψηφίσουν αν κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο και δοθεί χρόνος για επεξεργασία και μελέτη του περιεχομένου της.
Υπό αυτούς τους όρους, ο κ. Χαρίτσης δέχθηκε να αποσύρει την τροπολογία.
Οι αλλαγές
Μεταξύ άλλων, γίνεται «ηλεκτρονικοποίηση» των διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μιας στάσης. Συγκεκριμένα, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά και θα επιβεβαιώνει μέσω Διαδικτύου τη σύσταση της εταιρείας.
Η διαδικασία θα είναι και λιγότερο χρονοβόρα και περισσότερο οικονομική, αφού το γραμμάτιο κόστους σύστασης μειώνεται κατά 70%, ενώ κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα διατίθεται δωρεάν. Επιπλέον, σε αυτή θα αναρτηθούν πρότυπα καταστατικά μέσω των οποίων η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης θα καταστεί προαιρετική.
Τα έσοδα θα διατίθενται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την επιχειρηματικότητα. Ακόμη, χορηγείται κλειδάριθμος taxis στις νεοσυσταθείσες εταιρείες, ενώ η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγγραφής των ιδρυτών εντάσσεται στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >