Έμμεσες αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για το αδιέξοδο στο κυπριακό.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τις αναφορές του σχετικά με τις άριστες σχέσεις και την υποστήριξη που είχε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τη στάση του κ. Κοτζιά, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν πως «πήγε να δημιουργηθεί θέμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά με παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», όπως είπε ο δημοσιογράφος.
Ο κ. Αναστασιάδης, χωρις να κάνει καμία αναφορά στον υπ. Εξωτερικών, απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόησή μας με την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελέχθη (σημ: δημοσιεύματα) και τι δεν ελέχθη. Δεν ασχολούμαι με παραπολιτικά ή κουτσομπολιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη σχέση που έχω με τον πρωθυπουργό και η συνεννόηση που έχω μαζί του».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη μη ευελιξία που επέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εξάντλησε κάθε όριο για μια συμφωνία. Παρά την απογοήτευση, δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις κινήσεις για την επανέναρξη του διαλόγου. «Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για αποκατάσταση της αδικίας, με στόχο την επανένωση». «Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε. Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία, κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί οριστική λύση του Κυπριακού.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας, ωστόσο τόνισε ότι παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την υποστήριξη»
Ο κ. Αναστασιάδης καταλόγισε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης». «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», πρόσθεσε.
«Τα αίτια του αδιεξόδου»
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει «ανοικτές τις πόρτες» του διαλόγου και να εκφράσει για ύστατη φορά την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να επαναληφθεί ο διάλογος «είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας».
Όπως τόνισε απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών, αλλά «την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά».
«Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε . Όπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μεταξύ 28,2 και 29,2%.
«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριος.
Εν συνεχεία, ακολούθησε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ. Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Είπε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων. Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι οι ελληνοκύπριοι θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 – 65.000, αντί των 78.000 – 92.000.
ΟΗΕ: Ολοκληρώστε τη συμφωνία
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα, σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.
Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >