«Νεκρός έπεσε ένας νεαρός 16 χρονών, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από αστυνομικό λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα ονομάζεται Γρηγορόπουλος Αντρέας-Αλέξανδρος. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες ο αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ το νεαρό παιδί, πυροβολώντας το στο στήθος».
Αυτό έγραφε το tvxs.gr λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ήταν Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου του 2008, και η βάρδια όδευε προς το τέλος της, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη πλευρά ένας συνεργάτης μας που βρισκόταν στο σημείο. Εκείνος έλεγε τι είχε δει και η δημοσιογράφος που ήταν στο γραφείο έγραφε, με το ακουστικό «κρεμασμένο» στον ώμο της. Εντός ολίγου βρισκόμασταν όλοι στις επάλξεις: κάποιοι μπροστά από τους υπολογιστές μας και οι υπόλοιποι με τις κάμερες μας ανά χείρας στους δρόμους, όπου και μείναμε μέχρι να τελειώσουν τα Δεκεμβριανά του 2008, αλλά και μέχρι σήμερα.
Η είδηση άρχισε να αναμεταδίδεται από τα ραδιόφωνα. Σε λίγο τα κανάλια πήραν τη σκυτάλη. Και μόλις μία μέρα μετά, ήταν ένα μεγάλο κανάλι που έπαιξε το βίντεο – ντοκουμέντο της στιγμής της δολοφονίας που είχε τραβήξει η Λητώ Βαλλιάτζα από το μπαλκόνι της.
Μόνο που το Mega, που ήταν το… μεγάλο κανάλι, δεν έπαιξε στα αλήθεια αυτό που η αυτόπτης μάρτυρας είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά το μόνταρε και πρόσθεσε ήχους, ώστε να δημιουργείται η ψεύτικη εντύπωση ότι της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 16χρονου παιδιού από σφαίρα αστυνομικού, είχαν προηγηθεί επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ανδρών της αστυνομίας.
To βίντεο που έπαιξε το Mega:
Εκείνο το καινούργιο, περίεργο μέσο ενημέρωσης, με το αινιγματικό όνομα που βρισκόταν στον αέρα για λιγότερο από έναν μήνα, πρόβαλλε όμως αμέσως το αυθεντικό βίντεο, σε αντιπαραβολή με το βίντεο που το Mega είχε προβάλει.
Η Λητώ Βαλλιάτζα που είχε τραβήξει το βίντεο είχε περιγράψει αργότερα τη στιγμή στο tvxs.gr και το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: «Ήμουνα στο σπίτι μου, ένα κανονικό απόγευμα, ήσυχο… Με τη συνηθισμένη μάλλον φασαρία των Εξαρχείων. Άκουσα ένα δυνατό κρότο και δεν ξέρω για ποιό λόγο, σηκώθηκα κατευθείαν, πήρα την κάμερα που είχα πάνω στο τραπέζι μου και βγήκα στο μπαλκόνι. Αλλά δεν ξέρω γιατί το έκανα αυτό. Ήταν δυνατός ο κρότος, αλλά γενικά τέτοιοι ήχοι δεν είναι πολύ ασυνήθιστοι στα Εξάρχεια. Αργότερα έμαθα ότι ήτανε κρότου λάμψης. Δεν υπήρχαν όμως επεισόδια. Βλέπω, λοιπόν, τους δύο αστυνομικούς να… να έρχονται πεζοί… Ξαφνιάστηκα… Ε, και τότε πάτησα το REC».
Πώς μας είχε σχολιάσει το ότι το πειστήριο μίας δολοφονίας που είχε στα χέρια της έπαιξε παραποιημένο στο Mega; «Δεν ξέρω τι να πω γι αυτό. Απλά δεν το καταλαβαίνω, τι ενημέρωση είναι αυτή».
Μετά την αποκάλυψη της προσπάθειας συγκάλυψης της στυγερής δολοφονίας, ο τηλεοπτικός σταθμός έριξε την ευθύνη στον μοντέρ του, αποδίδοντας τα ηχητικά εφέ… στην «καλλιτεχνική του έμπνευση». Στη συνέχεια φρόντισε να ξεχαστεί η υπόθεση και πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια μέχρι να υπάρξει μία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα από επίσημα χείλη.
Για την ιστορία, στην μαύρη τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη, ο τότε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, είχε παραδεχτεί την αλλοίωση του βίντεο: «Δυστυχώς, όλα πήγαν λάθος. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας. Είχαν περιληφθεί ήχοι διαδήλωσης και σπασμένων βιτρινών πριν ακουστούν οι δολοφονικοί πυροβολισμοί του Κορκονέα. Έτσι, ευλόγως θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι προηγήθηκαν επεισόδια και, άρα, ο Κορκονέας βρέθηκε σε άμυνα! Ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων κατά του Μega και εναντίον μου προσωπικά, με βασική κατηγορία ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να βγάλουμε λάδι τον δολοφόνο», είχε δηλώσει. Δεν παραδέχτηκε όμως την ευθύνη του σταθμού, προσπαθώντας εκ νέου να ρίξει τις ευθύνες στον… «απερίγραπτο» τεχνικό του καναλιού. «Τι είχε, στ’ αλήθεια, συμβεί; Για να ενισχύσουμε το θέμα αποφασίσαμε να μεταδώσουμε το ντοκουμέντο όχι απλώς στο ρεπορτάζ μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία, αλλά και μόνο του στο ξεκίνημα του κεντρικού δελτίου. Το αναθέσαμε σε έναν άξιο παραγωγό για να προσθέσει βέλη -με γραφικά- που θα προσδιόριζαν τις θέσεις των δυο αστυνομικών, ώστε να γίνει πιο καθαρή η εικόνα -η λήψη ήταν ερασιτεχνική. Και συνέβη το απερίγραπτο: εκείνος αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να προσθέσει ήχους. Πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Μega. Έτσι το παρέδωσε στο τεχνικό τμήμα και μεταδόθηκε στο ξεκίνημα του δελτίου. Χωρίς να το ελέγξει κανείς. Αλλά και τι να ελέγξει; Αν μπήκαν τα δυο βέλη που του είπαμε να βάλει;», είπε.
Το Tvxs, μοναδικό ενημερωτικό site το 2008 – μια εποχή που για όσους δεν θυμούνται, τα μπλογκ και οι ιστοσελίδες δεν είχαν φυτρώσει ακόμα σαν τα μανιτάρια και που το facebook και το twitter δεν αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας μας – έγινε κάπως έτσι αμέσως γνωστό, καλύπτοντας με ρεπορτάζ και βίντεο την εξέγερση του Δεκέμβρη, που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Δύο χρόνια μετά μάλιστα, τα δημοσιογραφικά ντοκουμέντα που το Tvxs είχε συλλέξει χρησιμοποιήθηκαν στο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου και του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας». Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά μεταδόθηκε και ολόκληρο το βίντεο, πέραν του κομματιού που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.
* Δείτε το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, πατώντας εδώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >