Το πλαίσιο του συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το χρέος παίρνει πλέον συγκεκριμένη μορφή – μια μορφή, που φέρνει το Ταμείο σε πλήρη, χρηματοδοτική εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα και που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχει περισσότερα θετικά απ’ όσα αρνητικά στοιχεία για την Αθήνα κυρίως σε ό,τι αφορά το κομβικό θέμα των πλεονασμάτων.
Η χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήδη είχε δημοσιεύσει το tvxs.gr και σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν προωθημένες, παρασκηνιακές διεργασίες για να γεφυρωθεί το χάσμα Ουάσιγκτον – Βερολίνου ως προς την ελάφρυνση του χρέους και τη διασφάλιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.
«Υποσχετική» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Όπως προκύπτει, δε, από την παρέμβαση Ράις, το πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού θα προσδιορίζει μεν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά δεν θα ορίζει και την άμεση εφαρμογή τους – θα έχει, δηλαδή, τη μορφή «υποσχετικής» με ορίζοντα υλοποίησης τη λήξη του προγράμματος και το διάστημα μετά το 2018.
Στην πράξη, με αυτό το σχέδιο τόσο το Ταμείο όσο και η πλευρά Σόιμπλε κάνουν από ένα βήμα πίσω: Το μεν ΔΝΤ υπαναχωρεί από το αίτημα για ριζικά μέτρα απομείωσης του χρέους άμεσης εφαρμογής, η δε γερμανική πλευρά κάνει πίσω από την αξίωσή της να μπουν τώρα στο τραπέζι μόνον τα ανώδυνα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τίποτα περισσότερο.
Στις θετικές παραμέτρους για την Ελλάδα καταγράφεται το γεγονός ότι με αυτή τη λύση μπαίνει άμεσα στην ατζέντα – στο πακέτο της «υποσχετικής» των μεσοπρόθεσμων μέτρων – η προοπτική της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και, δη, με το Ταμείο να επιμένει σε κατέβασμα του πήχη από το 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το βράδυ πως αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα υπέρ των ελληνικών θέσεων, αν και αναγνωρίζουν ότι ο τελικός, αναθεωρημένος στόχος των πλεονασμάτων θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με – ένα ακόμη – σκληρό παζάρι από την πλευρά του Βερολίνου.
Ράις: Το ΔΝΤ δεν συζητά νέα μέτρα
Στα επίσης θετικά στοιχεία καταγράφεται και η δήλωση του Τζέρι Ράις ότι το Ταμείο «δεν συζητά νέα μέτρα» και «δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα», αλλά ζητά μόνον «ισχυρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Στον αντίποδα, στα αρνητικά και δύσκολα της διαγραφόμενης συμφωνίας πρέπει να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι αυτή η «ισχυρή εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων σημαίνει πως η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδεύεται από conditionality: Όπως επίσης καθαρά είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδευτούν από ρήτρες επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και, παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο για θετική έκθεση βιωσιμότητας και από την ΕΚΤ και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι πληροφορίες φέρουν το όλο σχέδιο να προβλέπει χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με ποσό από 5 έως 7 δις ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να μην κλείσει πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, παραμένει εντός τροχιάς ο στόχος της κυβέρνησης για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2017.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >