Η βελγική άρνηση στη CETA αφήνει ένα περιθώριο ελπίδας.

Ads

Ο σοσιαλιστικής Paul Magnette, πρόεδρος της Βαλλονίας, έγραψε την Κυριακή στο Twitter με μια δόση ειρωνείας ή και ενόχλησης: «Κρίμα που η πίεση της ΕΕ σε όσους μπλοκάρουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι τόσο μεγάλη». 

Επί μια εβδομάδα τα κοινοτικά όργανα εξαπέλυσαν επίθεση: Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σουηδή Cecilia Malmström, Επίτροπος Εμπορίου- αμφότεροι φιλελεύθεροι- έστειλαν τελεσίγραφο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου για την υπογραφή της CETA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Οι Συντηρητικοί (ΕΛΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο Τουσκ, δεν δίστασαν να μιλήσουν για μία μελλοντικά αποδυναμωμένη και χωρίς αξιοπιστία Ε.Ε. προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα υπογραφής της συνθήκης, όπως γράφει η Liberation. 

Ads

Ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έπαιξε το Σάββατο τον ρόλο του κυρίου που παρέχει καλές υπηρεσίες, το γερμανικό SPD υποστηρίζει την Ceta… αλλά ο Paul Magnette κρατάει καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αποκλειστικό: Η CETA χωρίς παρωπίδες

• Ο Στέλιος Κούλογλου για το παρασκήνιο του αδιεξόδου για τη CETA

Συνεπώς, η σύνοδος κορυφής ΕΕ και Καναδά, που είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την επίσημη υπογραφή της CΕΤΑ, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Με 3,6 εκατ. κατοίκους, η Βαλονία δεν είναι η μόνη που αντιτίθενται στην υπογραφή της Συνθήκης: H περιοχή των Βρυξελλών (των 1.200.000 κατοίκων), στην οποία κυριαρχούν αριστεροί και κεντρώοι, είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

Παρόλα αυτά, η χώρα χωρίζεται στα δύο: Η φλαμανδική πλειοψηφία (6 εκατ. κάτοικοι) είναι υπέρ της CETA.

Η σύγκρουση είναι έντονη, οι Φλαμανδοί εθνικιστές του Ν-VA, κυρίαρχο κόμμα στη Φλάνδρα, συνεπώς και στο Βέλγιο, αποκαλεί τη Βαλονία «σοβιετική δημοκρατία».

Ισπανία, η αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κάνει τα πάντα, τόσο για την TTIP (συνθήκη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ) όσο και για τη Ceta. Εκμεταλλευόμενος τον προσωρινό χαρακτήρα της κυβέρνησης στην οποία ηγείται, ο Ραχόι απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση στο κοινοβούλιο. Μάλιστα, πίεσε τις Βρυξέλλες για να να υπογράψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρέμεινε σιωπηλό, βυθισμένο στην εσωτερική κρίση του.

Όμως, η αντίσταση στη Ceta είναι μεταδοτική. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 1300 φορείς (συνδικάτα κλπ) διαμαρτυρήθηκαν στη Μαδρίτη. Τον περασμένο Μάιο, το Κοινοβούλιο της Extremadura ήταν το δεύτερο, μετά τη Βαλονία, που αντιτάχθηκε. Από τότε, 150 δήμοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Όσον αφορά στα κόμματα, μόνο οι Podemos και κινήματα πολιτών, σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη ή η Σαραγόσα διακήρυξαν την άρνησή τους. «Η συνθήκη αυτή αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και έρχεται σε αντίθεση με το συμφέρον των πολιτών και των μελλοντικών γενεών» είχε δηλώσει ο Gerardo Pisarello, αναπληρωτής δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Δανία, τα πολιτικά κόμματα υπό πίεση

Οι Δανοί θα διαδηλώσουν κατά των Ceta και TTIP την Πέμπτη. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κίνησης TAFTA-netværket και έχει τη στήριξη μιας ντουζίνα ΜΚΟ. Η εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία αφορά ζητήματα κυριαρχίας της χώρας τους. Η αριστερά, η  οποία ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες που τους διαδέχτηκαν στην εξουσία είναι πλέον επιφυλακτικοί. O υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Peter Hummelgaard, θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να «ληφθεί υπόψη η απογοήτευση που πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται για τις συμφωνίες».

Η άκρα αριστερά ζητά δημοψήφισμα, ενώ το λαϊκιστικό Λαϊκό Κόμμα, οι ευρωσκεπτικιστές, επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους, κατ ‘αρχήν για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου… αλλά, από την άλλη, αρνούνται να πάρουν θέση.

Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται

«Η επιλογή των Βαλόνων δεν είναι κάτι κακό». Στο στόμα του Κώστα Δουζίνα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, η φράση ακούγεται μάλλον συγκρατημένη.

Περίπου σα να λέει ότι πρόκειται για μία επιλογή που ταιριάζει σε όλους. Σύμφωνα με τον ίδιον, η πλειοψηφία των Ελλήνων «Δεν ξέρει τι περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο …»

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση κατά των Ceta και TTIP: «Υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας μας». 

Μια άλλη ανησυχία αφορά την προσωρινή εφαρμογή της Ceta για δύο χρόνια και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των εθνικών κοινοβουλίων.

Ο Γιώργος Μητραλιάς (επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής κατά του Χρέους) σημειώνει ότι «αντιτιθέμενοι στο κείμενο της CETA, οι Βαλόνοι οδηγούν έναν ιστορικό αγώνα τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη ριζοσπαστική αριστερά, θα έπρεπε να έχει δώσει».

Γερμανία, το κρύο ντους

Ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας, ο πρόεδρος του SPD και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάνει λόγο για «μελλοντική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί εκπρόσωποι της οποίας αγνόησαν πλήρως τις ανησυχίες του πληθυσμού», όπως είπε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt τη Δευτέρα.

Οι Γερμανοί έχουν οργανώσει ήδη μαζικές διαδηλώσεις κατά της CETA.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του CDU, Peter Tauber δήλωσε «Είναι αδιανόητο ότι ένα περιφερειακό κοινοβούλιο εμποδίζει 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ο Ferdinand Fichtner, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών επιμένει λέγοντας «Η Γερμανία έχει να κερδίσει από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, επειδή η οικονομία μας βασίζεται στις εξαγωγές».

ΠΗΓΗ: Liberation