Οι συνομιλίες για τη Συρία στις οποίες συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκίνησαν στη Λωζάνη της Ελβετίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Ads

Πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την εσωτερική σύγκρουση στην αραβική χώρα, η οποία διαρκεί περισσότερα από πέντε χρόνια, τη στιγμή που οι δύο υπερδυνάμεις υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο.

Πέραν των Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στις συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ιράν, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας.

Χαλέπι: Σφοδροί βομβαρδισμοί λίγες ώρες πριν 

Ads

Εντωμεταξύ, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονταν στο Χαλέπι και στη Ράκα της Συρίας, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Λωζάνης. 

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν την Παρασκευή σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας,.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ.