Τις ίδιες προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, αντικειμενική αξία) με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη θα έχει η ρύθμιση που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ads

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός εξήγησε: «Όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων». Εάν, όπως είπε, δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο «υπάρχει ένα μικρό νομικό κενό και συζητάμε πώς θα καλυφθεί, με νομοθετική ρύθμιση ή με εγκύκλιο».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες δεν βγάζουν σε πλειστηριασμούς πρώτη κατοικία και εκτίμησε πως «δεν χρειάζεται σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αφού ο νόμος ουσιαστικά υπάρχει και απλώς θα γίνει πιο ισχυρός». Σημείωσε ακόμη πως με δεδομένο τον νόμο που υπάρχει, θα ήταν λάθος των υπηρεσιών να κινηθούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε αδύναμους, ενώ επιβεβαίωσε πως οι ρυθμίσεις ισχύουν έως το τέλος του 2018.

Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους και επιχειρηματίες τόνισε ότι δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία (υποθήκες), δεν θα πουληθούν σε funds. Ερωτηθείς εάν θα μπορούν να ενοποιηθούν επιχειρηματικές οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και μετά να κουρευτούν, απάντησε ότι θα δημιουργηθεί εξωδικαστικός μηχανισμός και, εφόσον συμφωνεί η πλειονότητα των πιστωτών, θα μπορούν να κουρεύονται οφειλές, εάν υπάρχει, από κάποιον τρίτο, σχέδιο που προβλέπει την εξυγίανση της επιχείρησης και τη βιωσιμότητά της.

Ads

Για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε, τα σχέδια θα εγκρίνονται από τους 2.500 πιστοποιημένους συμβούλους και για τις μεγάλες επιχειρήσεις από τα μεγάλα λογιστικά γραφεία- εταιρείες. Τόνισε πως ο συμβιβασμός θα επικυρώνεται από δικαστική αρχή για να υπάρχει νομική κάλυψη.