Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Γεννήθηκα το 1930 στην νοτιοανατολική Γαλλία, γνώρισα τους πρόσφυγες από τον ισπανικό εμφύλιο και τη ναζιστική κατοχή, υπηρέτησα ως αξιωματικός σε διάφορα πλοία όταν άνοιξε και πάλι η διώρυγα του Σουέζ, καθώς και στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.
Το Άουσβιτς και η Χιροσίμα με σημάδεψαν για πάντα. Έτσι, όλο μου το σώμα είναι φτιαγμένο από πόλεμο. Και όπως όλοι οι άνθρωποι της γενιάς μου, η ψυχή μου είναι φτιαγμένη από ειρήνη. Με δεδομένη την ηλικία μου, είμαι υποχρεωμένος όμως να κάνω μια σύγκριση. Και αυτή είναι εντυπωσιακή. Σε σχέση με τα εγκλήματα του Φράνκο, του Χίτλερ, του Στάλιν ή του Πολ Ποτ, η σημερινή εποχή για τη Δυτική Ευρώπη είναι ειρηνική.
Δεν θέλω να ελαχιστοποιήσω τη βία της ισλαμικής τρομοκρατίας. Πρόκειται όμως για ένα ιστορικό γεγονός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζήσει 70 χρόνια ειρήνης, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον πόλεμο της Τροίας! Το τσουνάμι των προσφύγων είναι αποκαλυπτικό από αυτή την άποψη. Πού θέλουν να πάνε οι νέοι απόβλητοι της Γης; Σε μας, στην Ευρώπη, επειδή έχουμε ειρήνη και ευημερία.
Ακριβώς επειδή ζούμε σε μια νησίδα ειρήνης, μακριά από τις μεγάλες συγκρούσεις, είμαστε υπερευαίσθητοι στην παραμικρή έκρηξη βίας. Ας δούμε τους αριθμούς και τις στατιστικές: Η τρομοκρατία έρχεται τελευταία ως προς τους θανάτους που προκαλεί. Οι δολοφονίες υποχωρούν. Το κάπνισμα, τα τροχαία, ακόμη και τα εγκλήματα που συνδέονται με την οπλοφορία, σκοτώνουν περισσότερους απ? όσους η τρομοκρατία. Ο σύγχρονος πολίτης έχει μία πιθανότητα στα 10 εκατομμύρια να πεθάνει από τρομοκρατία, ενώ η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του από πτώση αστεροειδή είναι μία στις 700.000!
Από το 1496 π.Χ. έως το 1861 μ.Χ., η περίοδος ειρήνης ήταν λιγότερη από το 10% του συνόλου. Η ιστορία των ανθρώπων ήταν η ιστορία ενός διαρκούς πολέμου. Κάτι άλλαξε όμως με την Χιροσίμα. Αυτή η φρικτή στιγμή μαζικής καταστροφής, στην οποία το ανθρώπινο είδος ήλθε αντιμέτωπο με το πιθανό του τέλος σηματοδότησε μια ρήξη. Ήταν μια πραγματική αλλαγή εποχής. Η ανθρωπότητα μπήκε σε μια καινούργια εποχή, όπου η ειρήνη εγκαταστάθηκε σε αυτήν τη νησίδα που ονομάζεται Δυτική Ευρώπη. Ποιος θα το πίστευε ότι ύστερα από μια τέτοια σφαγή θα βασίλευε η ειρήνη στην Ευρώπη; Και δεν υπάρχει μόνο η Ευρώπη. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παντού, η μάχη κατά των μολυσματικών ασθενειών ή των ιών είναι όλο και πιο αποτελεσματική, το είδαμε με τον Έμπολα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο λαϊκισμός, το Brexit και γενικότερα η ευρωπαϊκή αποδόμηση απειλούν αυτή την ευρωπαϊκή ουτοπία. Όμως δεν πρέπει να συγχέουμε έναν οργανισμό με ένα σύστημα. Ένας σύνθετος οργανισμός μπορεί να ζήσει χωρίς ένα ενοποιημένο σύστημα. Τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης δεν αποτελούν, αναγκαστικά, συμπτώματα παρακμής, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ανασύνθεσης. Αντί να κάνουμε πόλεμο στον πόλεμο, θα ήταν πιο έξυπνο να κάνουμε ειρήνη στον πόλεμο. Οι έρευνες, άλλωστε, δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν περισσότερο προς την αλληλεγγύη παρά προς τη διχόνοια.
Η σημερινή αναταραχή, που έχει προκληθεί κυρίως από την ψηφιακή επανάσταση και την παγκοσμιοποίηση, είναι συγκρίσιμη με αυτό που ζήσαμε στην Αναγέννηση. Πρόκειται για έναν βαθύ μετασχηματισμό που ανατρέπει τα δόγματα των διανοουμένων, εκ των οποίων πολλοί υποστηρίζουν ότι «παλιά ήταν καλύτερα». Βλέπω ένα είδος αντίδρασης στην έλευση ενός νέου κόσμου που αλλάζει τη σχέση με τη γνώση, με τις γυναίκες και με τους λαούς που άλλοτε ήταν υποταγμένοι. Οι διανοούμενοι αυτοί μου θυμίζουν εκείνους τους γιατρούς της Σορβόνης που διάβαζαν εμβρόντητοι τα βιβλία του Μοντένι.
Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Πρέπει να δούμε διαφορετικά την ιστορία μας. Θυμάμαι τη διαδήλωση που έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2015, την επομένη των επιθέσεων στο Charlie Hebdo και στο Hyper Cacher. Εκείνη την ημέρα είχα την αίσθηση ότι εκφράζεται επιτέλους ένας λαός χωρίς μίσος ούτε δηλωμένους εχθρούς. Ας μείνουμε πιστοί σ’ εκείνη την εικόνα ενός καινούργιου κόσμου.
Πηγή: Le Monde
Από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
* Ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Σερ είναι, από το 1984, καθηγητής Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το διδακτορικό του είναι πάνω στη φιλοσοφία του Λάιμπνιτς. Το 1990 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Είναι συγγραφέας πολλών φιλοσοφικών δοκιμίων, το πλέον πρόσφατο των οποίων είναι το «Darwin, Bonaparte et le Samaritain – Une philosophie de l’ histoire» – Ο Δαρβίνος, ο Βοναπάρτης και ο Σαμαρίτης – Μια φιλοσοφία της ιστορίας (LE POMMIER, 8 Σεπτεμβρίου 2016). Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα του «Η κοντορεβιθούλα» (Ποταμός, 2013), «Καιρός των κρίσεων» (Καλέντης, 2011), «Το παράσιτο» (Σμίλη, 2009) και «Το φυσικό συμβόλαιο» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >