Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, αντέκρουσε την κριτική πολλών Γερμανών βουλευτών για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Ads

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενης νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας απέναντι στη σκληρή κριτική που του ασκείται από πολλούς Γερμανούς βουλευτές, κυρίως του συντηρητικού χώρου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) εκτίμησε ότι «τα μέτρα που έχουμε λάβει αποδίδουν».

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών και έδρασε αποτρεπτικά απέναντι στον κίνδυνο μιας νέας «Μεγάλης Ύφεσης», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής, σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ads

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα μέτρα που έλαβε η ευρωτράπεζα «συμβάλλουν στη συνέχιση της ανάκαμψης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μεριμνούν επομένως για μια ανάκαμψη από την οποία επωφελούνται εν τέλει και οι καταθέτες και οι συνταξιούχοι στη Γερμανία αλλά και στην ευρωζώνη συνολικά».

Καταγράφοντας την κριτική που του ασκείται και τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τους προβληματισμούς που διατυπώνονται.

Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, εκτιμά ότι οι καταθέτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι στο σύνολο της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση χάρη στα μέτρα της ΕΚΤ «και μάλιστα τόσο τώρα όσο και στο μέλλον», διευκρίνισε.

Οι τράπεζες ευθύνονται για την κατάστασή τους

Ενόψει της αυριανής του συνάντησης με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει επί του παρόντος η ΕΚΤ επωφελούνται και οι γερμανικές εξαγωγές.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι απώλειες των νοικοκυριών από τα χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις εξισορροπούνται ίσως από τα χαμηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι προκειμένου να αυξηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο στο ιστορικό χαμηλό του 0%. Τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στο τραπεζικό σύστημα.

Στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν περί ευθύνης της ΕΚΤ για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα ορισμένες γερμανικές τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι ο βασικός παράγοντας για τη μικρή κερδοφορία των τραπεζών».

Μάλιστα παρέπεμψε στις ευθύνες των ίδιων των τραπεζών για την κατάστασή τους, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες τράπεζες θα πρέπει ενδεχομένως να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά τους προβλήματα.