Η πολιτική της λιτότητας είναι συνυπεύθυνη για την ενίσχυση των εθνικισμών και ξενοφοβικών κομμάτων σημειώνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, και σημειώνει ότι οι πρόσφυγες κάνουν ακλό στη γερμανική οικονομία.

Ads

Σκιαγραφώντας την πορεία της λιτότητας ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ), Γκούσταφ Χορν , σε συνέντευξή του στην Neues Deutschland, είπε: «Οι γερμανικές κυβερνήσεις απαίτησαν από τους πολίτες τις περασμένες δεκαετίες να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους, οι κοινωνικές παροχές περιεκόπησαν δραστικά, απορρυθμίστηκε η αγορά εργασίας και έτσι αυξήθηκε η πίεση των μισθών προς τα κάτω. Η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης είναι στάσιμη πάνω από δέκα χρόνια. Οι πιθανότητες ανέλιξης εξανεμίστηκαν και αυτό καταστρέφει ελπίδες και προοπτικές».

O Χορν χαρακτήρισε την γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών συνυπεύθυνη για τη ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων. «Εάν σε μια τέτοια κατάσταση έρχονται πρόσφυγες και το κράτος πρέπει να διαθέσει χρήματα γι΄αυτούς, τότε είναι εύκολο πλέον να πει ο πολίτης ότι υπάρχουν χρήματα για αυτούς, ενώ για μένα όχι.Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πρέπει η πολιτική να παράσχει στους πολίτες περισσότερη κοινωνική ασφάλεια», τόνισε.

Το κράτος είναι σε θέση να αντέξει τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων χωρίς κανένα πρόβλημα κατά τον Γερμανό οικονομολόγο. «Οι πρόσφυγες ξοδεύουν χρήματα, ακόμα και όταν είναι άνεργοι. Αγοράζουν. Από αυτό ωφελείται το εμπόριο. Η ζήτηση για υπηρεσίες και τις οικοδομικές κατασκευές αυξάνεται με την εισροή τους και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πολλοί από τους πρόσφυγες θα γίνουν συν τω χρόνω ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι θα προκύψουν ανάπτυξη, εισοδήματα και φόροι. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά με τους πρόσφυγες τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξήγησε στη συνέχεια ο Χορν.

Ads

Από οικονομικής απόψεως οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες, κατέληξε λοιπόν και σημείωσε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες.