Ήταν μια τηλεμαχία που καθήλωσε περισσότερα από 100 εκατ. Αμερικάνους στις τηλεοράσεις τους. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν την πρώτη τους μάχη πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα ντιμπέιτ που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, και έδωσε προβάδισμα στην Κλίντον αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία στο νήμα.

Ads

Η τηλεμαχία αυτή χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Κλίντον τους τελευταίους μήνες έναντι του Τραμπ «έχει εξανεμιστεί». Η πρώτη δημοσκόπηση, δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα από το δίκτυο CNN και ανακηρύσσει νικήτρια την Χίλαρι Κλίντον με 62% των ερωτηθέντων έναντι 27% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας και της βαρύτητας είναι πως την παρακολούθησαν περίπου 100 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κατα πολύ το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο τηλεμαχίες πριν τις εκλογές, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.

Δείτε ολόκληρο το ντιμπέιτ:

Από τις πρώτες στιγμές της τηλεμαχίας, μετά την καθιερωμένη χειραψία και τα χαμόγελα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με δριμύτητα στην Χίλαρι Κλίντον, διακόπτοντας αρκετές φορές την υποψήφια των Δημοκρατικών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, αν και δεν το συνηθίζει δεν ξέφυγε από τα όρια. Εκείνη από την πλευρά της προσπάθησε να αποδομήσει τον πολιτικό του λόγο, αποκαλύπτοντας στο κοινό τις ανακρίβειές του. Γενικά η Χίλαρι Κλίντον επωφελήθηκε από την εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική για να παρουσιαστεί ως εγγύηση του λόγου – και των συμμαχιών – της Αμερικής. «Η Χίλαρι έχει εμπειρία, συμφωνώ, αλλά είναι μια κακή εμπειρία», δήλωσε ο Τραμπ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. 

Κλίντον και Τραμπ διέκοπταν η μία τον άλλον και αντιστρόφως συνεχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια πληθώρα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική ως την οικονομία. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες. Αποκαλώντας την κυρία υπουργό με ειρωνικό στόμφο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σκάνδαλο με τη διαρροή των email της Κλίντον κατά τη θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για το ζήτημα των email η Κλίντον αναγνώρισε το λάθος της και εξήγησε ότι αν ξεκινούσε από την αρχή θα έκανε διαφορετικό χειρισμό. «Ασφαλώς και ήταν λάθος, αλλά έγινε επίτηδες» απάντησε ο Τραμπ.

Ads

Έσπευσε επίσης να εκμεταλλευτεί το θέμα της υγείας της που τόσο πολύ απασχόλησε την αμερικανική γνώμη όταν η υποψήφια των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την η Σεπτεμβρίου λιποθύμησε εξαιτίας της πνευμονίας που την απασχολούσε. «Δεν έχει την αντοχή να είναι πρόεδρος» είπε ο Τραμπ, για να εισπράξει την απάντηση: «Όταν θα έχεις επισκεφθεί 112 χώρες, θα έχεις συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις ή θα έχεις καταθέσει 11 ώρες σε Επιτροπή του Κογκρέσου, τότε θα μπορείς να μιλάς για αντοχή».

Aπό την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε πολύ άνετη και έχοντας συνείδηση του πλεονεκτήματός της στο κεφάλαιο εξωτερική πολιτική, υιοθέτησε ένα ύφος απόλυτα προεδρικό. Από την άλλη ο 70χρονος αρχάριος στην πολιτική βρέθηκε συχνά σε θέση άμυνας, χάνοντας προς στιγμήν τη σχετική ηρεμία την οποία είχε επιδείξει από την αρχή της συνομιλίας. 

Η υποψήφια των Δημοκρατικών μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι. Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Στο θέμα της οικονομίας, η Κλίντον είπε ότι θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, την ισότητα στις αποδοχές ανδρών και γυναικών, αλλά και το επίδομα τοκετού, με το οποίο συμφώνησε και ο Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων από την πλευρά του μίλησε για φοροαπαλλαγές, αλλά και την προσπάθεια να σταματήσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες να μεταφέρουν εκτός ΗΠΑ τις δραστηριότητές τους.

Η Χίλαρι τότε εξαπέλυσε μια νέα προσωπική επίθεση στον ανθυποψήφιο της κι αναφέρθηκε στο δάνειο 14 εκατομμύριων δολαρίων που ο Τραμπ πήρε από τον πατέρα του για να αρχίσει τις επιχειρήσεις του, λέγοντας ότι «αυτό που πρεσβεύει είναι ότι όσο πιο πολλά παίρνουν οι εύποροι, τόσο καλύτερα θα είμαστε».

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει το θέμα των φορολογικών δηλώσεων. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν αποκαλύπτει τις φορολογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ απάντησε: «Θα τις δείξω όταν η Κλίντον δώσει τα 33.000 emails που έσβησε», εξασφαλίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Η Χίλαρι αναρωτήθηκε σε ποιον άραγε χρωστά χρήματα και δεν το δηλώνει. Επέκρινε επίσης τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.

Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο. 

Το θέμα των πυρηνικών ήταν αυτό που η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδειξε τη μεγαλύτερη πυγμή κάνοντας λόγο για «συμπεριφορά καβαλιέρου» του επιχειρηματία σε ένα τόσο ευαίσθητης σημασίας θέμα. «Ένας άνθρωπος που παίρνει φωτιά με ένα μήνυμα στο Twitter ποτέ δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του κοντά σε πυρηνικούς κωδικούς» δήλωσε.

Δίνοντας έμφαση στην αμερικανική πολιτική για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από όλους τους προέδρους, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς, η Κλίντον διερωτήθηκε για την ικανότητα κρίσης ενός υποψηφίου «ο οποίος είπε επανειλημμένα ότι δεν τον νοιάζει αν άλλα κράτη αποκτήσουν πυρηνικά όπλα: η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ακόμη και η Σαουδική Αραβία». «Οι λέξεις έχουν σημασία ότι είστε υποψήφιος για την προεδρία. Και έχουν ακόμη μεγαλύτερη όταν είστε πρόεδρος» τόνισε τέλος η δημοκρατική υποψήφια χωρίς να ρίξει ούτε ένα βλέμμα στον αντίπαλό της.