«Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις» ήταν το μήνυμα που κρέμασαν στις κάμερες, και με το οποίο υποδέχθηκαν χθες τον Νίκο Παππά και τον Λευτέρη Κρέτσο οι εργαζόμενοι του Alpha και του Star έξω από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Κι όσο κι εάν η Ολγα Γεροβασίλη επιμένει πως «το μαύρο έπεσε στην ΕΡΤ» και τώρα απλώς πέφτει… νομιμότητα, οι πολιτικές αποχρώσεις του «μαύρου» είναι το ζήτημα που θα δοκιμάσει την κυβέρνηση στον νέο μιντιακό πόλεμο των – τουλάχιστον – 90 ημερών.

Ads

Οι υποψήφιοι άνεργοι του Alpha, του Star, του «Ε», αλλά και του εγκαταλελειμμένου από τους μετόχους του Mega βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο, η ΕΣΗΕΑ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία καλύπτει την αμηχανία της και το αμαρτωλό μητρώο Σαμαρά και ΕΡΤ κάνοντας σημαία της την τύχη των εργαζομένων στα «κομμένα» κανάλια, και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ανένδοτο στη Βουλή συγκρίνοντας τη μη διάσωση των 4 τηλεοπτικών σταθμών με την διάσωση του Μαρινόπουλου.

Οι άνεργοι και η.. επιδότηση από τον ΟΑΕΔ

Την εκτόνωση της έντασης δεν βοηθά ούτε η… ελαφρά Βαβέλ στις δηλώσεις των – αρμοδίων και μη – υπουργών, ούτε οι εξαιρετικά επιθετικοί τόνοι που έχουν επιλέξει συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης.  Την ώρα, φερ’ ειπείν, που Νίκος Παππάς και Χρηστος Σπίρτζης επιχειρούσαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι «δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας», ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώριζε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και υποσχόταν ένταξη των ανέργων των καναλιών στα… επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άνοιγε πόλεμο με τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ λέγοντάς τους ότι «δεν έκλαιγαν όταν έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ».

Ads

Πίσω από αυτή την εικόνα, και πίσω ακόμη και από την επιθετική ρητορική, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί «καλό» και «κακό» μαύρο. Και αναζητούν ήδη διεξόδους με κύριο ζητούμενο να μην ακυρωθεί η μεγάλη πολιτική νίκη από την έκβαση του διαγωνισμού για τις άδειες από την ηθική ήττα ενός μαζικού εξαναγκασμού σε ανεργία 1.600 και πλέον ανθρώπων.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από του αρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την ομαλή μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ το θέμα συζητήθηκε κατά τις πληροφορίες και στις συναντήσεις που είχε χθες ο Νίκος Παππάς με τους νέους καναλάρχες.

Το βασικό σενάριο και οι 3 γκρίζες ζώνες

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης όμως δείχνει μέχρι στιγμής να πάσχει και αφήνει ανοιχτά κομβικά πολιτικά ερωτήματα.

Το πρώτο εξ αυτών είναι το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η διαβεβαίωση ότι τα δύο νέα τηλεοπτικά σχήματα, των Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και Βαγγέλη Μαρινάκη θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στα «κομμένα» κανάλια.

Πέραν του γεγονότος ότι οι μιντιάρχες έχουν – παγκοσμίως – αποδείξει ότι δεν είναι ιεραποστολικές οργανώσεις, δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι, π.χ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πειστεί να προσλάβει μαζικά τους «ακριβούς» – λόγω εμπειρίας – εργαζομένους του Alpha και του Star και δεν θα επιλέξει χαμηλότερου κόστους νεότερους τεχνικούς και δημοσιογράφους.

Για όσους, δε, θεωρούν πιο προσβάσιμη την περίπτωση Καλογρίτσα – λόγω και των ιδεολογικών του συγγενειών με την κυβέρνηση -, εκεί μάλλον πρέπει να προσμετρηθεί και η, ανοιχτή ήδη, αντίδραση παραγόντων του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στην «αποκατάσταση» οποιονδήποτε στελεχών και εργαζομένων προέρχονται από τα «παλιά τζάκια της διαπλοκής».

Οι απώλειες από φόρους και εισφορές

Έτερο, και εξίσου σοβαρό, ερώτημα γεννά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ολοκληρωμένη κοστολόγηση – και, ως εκ τούτου απάντηση – για την οικονομική ζημιά που θα υποστούν τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία από τις απώλειες των ασφαλιστικών εισφορών, των φόρων και των ειδικών τελών που κατέβαλαν τα «κομμένα» κανάλια, καθώς και για το εάν και πως θα εξυπηρετηθούν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες.

Πρόκειται για ένα μέτωπο στο οποίο οι πληροφορίες φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται ήδη δραστήρια, συγκεντρώνοντας στοιχεία για να συμψηφίσει τις εν λόγω με το έσοδο των 245 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των αδειών. Η χθεσινή ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή, όπως και η παράλληλη ερώτηση 52 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτικές των προθέσεων της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ηθική

Το τρίτο, και ίσως πιο κρίσιμο, ερώτημα που θα βρει μπροστά της το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση είναι εκείνο της πολιτικής ηθικής. Κοινώς, το πως θα αιτιολογήσει το αναγκαστικό «λουκέτο» και την αναγκαστική ανεργία σε επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά τους εργαζομένους τους, καταβάλουν φόρους και εισφορές και εξυπηρετούν κανονικά τα – σχετικά χαμηλά – τραπεζικά δάνειά τους (14,5 εκατομμύρια ο Alpha και περίπου 53 εκατομμύρια το STAR).

Το επιχείρημα του τέλους στην αυθαιρεσία και την ασυδοσία είναι πολιτικά ισχυρό μεν, αλλά εμπεριέχει ηθικό έλλειμμα. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την κυβέρνηση της Αριστεράς που αποκηρύσσει κάθε συμψηφισμό με το παλαιό πολιτικό σύστημα και κάθε διάθεση ρεβανσισμού…