Σε μαραθώνιο αγνώστου διάρκειας εξελίσσεται η δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, στη σκιά πάντοτε καταιγισμού φημών αλλά και ανοιχτού πολιτικού πολέμου κυβέρνησης και ΝΔ.

Ads

Οι 8 υποψήφιοι για τις άδειες παραμένουν κλεισμένοι για δεύτερο 24ωρο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνιών στην Καλλιθέα, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ή τεκμηριωμένη πληροφορία για το αρκιβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με το αρχικό – αλλά αι αγνώστων πηγών – κύμα πληροφοριών που κατέκλυσε το διαδίκτυο, η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της τρίτης άδειας καθώς φέροντο να έχουν «κλειδώσει» ήδη η πρώτη και η δεύτερη. Νεώτερες εκδοχές ωστόσο – επίσης αγνώστου προέλευσης και πάντοτε μέσω διαδικτύου – έφεραν τη διαδικασία να είναι πολύ πιο αργή και να έχει δημοπρατηθεί μέχρι στιγμής μόνον η πρώτη άδεια.

Η μόνη βεβαιότητα είναι πως διασταυρωμένες πληροφορίες θα υπάρουν μόνον όταν ολοκληρωθεί πλήρως η δημοπρασία και θα έχουν «κλειδώσει» και οι τέσσερις άδειες, οπότε και θα αρθεί η «σιγή ασυρμάτου» που ισχύει για άπαντες τους… έγκλειστους της Καλλιθέας. Με το πέρας της δημοπρασίας θα υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ποιοί είναι οι 4 πλειοδότες και το τίμημα που κατέβαλαν.

Ads

Γεροβασίλη: Θα κλείσουν όσοι δεν έχου άδεια

Σε πλήρη αντίθεση, πάντως, με τη σιωπή της Καλλιθέας, εκτός του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μαίνεται ο πολιτικός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών και το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε σήμερα, από το περιστύλιο της Βουλής, ότι όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια θα σταματήσουν να εκπέμπουν μετά από 90 ημέρες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, έσπευσε να αποκρούσει τις κατηγορίες περί «μαύρου» σε εν λειτουργία κανάλια, λέγοντας: «Οι εποχές του «μαύρου» έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν  με (τη Νέα Δημοκρατία και) το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση».

Ψυχάρης: Μην έχετε ονειρώξεις, το Mega θα υπάρχει

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΟΛ Παναγιώτης Ψυχάρης έστελνε το δικό του μήνυμα, έστελνε το δικό του μήνυμα επίσης από τη Βουλή και την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια δηλώνοντας ότι «το Mega υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει παρά τις ονειρώξεις κάποιων».

Στην ίδια επιτροπή προκλήθηκε υψηλή ένταση όταν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης έθεσε ζήτημα νομιμότητας της υποψηφιότητας Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις άδειες.

Ο Δημήτρης Σταμάτης επικαλέστηκε τις καταγγελίες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και ζήτησε να κληθεί ο ίδιος κ. Καλογρίτσας στην επιτροπή προκειμένου «να μάθουμε αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες».

Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως για τη συμμετοχή στη διαδικασία έχουν υπάρξει όλες οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος των πόθεν έσχες των υποψηφίων.

«Αν σας πονάει που μιλάμε για το Καλογρίτσα είναι άλλο θέμα», αντντέτεινε ο Δημήτρης Σταμάτης αφήνοντας αιχμές για σχέσεις Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει την απάντηση: «Εσάς σας πειράζει, που μετά από 27 χρόνια αλλάζει αυτό το αρρύθμιστο περιβάλλον με τα κανάλια».

Βροχή ασφαλιστικών μέτρων

Παραπλεύρως εξακολουθεί να μαίνονται και ο νομικός πόλεμος από την πλευρά των ιδιοκτητών των καναλιών.

Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θυροκολήθηκαν το πρωί εννιά αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τους νυν καναλάρχες, με βασικούς στόχους τόσο αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία της δημοπρασίας όσο και την υποψηφιότητα Καλογρίτσα.

Η βροχή των αιτήσεων, όπως ανέφεραν οι νομικοί σύμβουλοι των καναλιών, οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα έληγε η προθεσμία κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει την τελική κατοχύρωση των 4 αδειών, αν και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερες από 20 ημέρες για να οριστικοποιηθούν οι πλειοδότες. Μέσα σε αυτό το 20ήμερο θα γίνει ο έλεγχος του πόθεν έσχες τους ενώ αναμένεται να έχει εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ.

Δρόσος: Ποιά λύτρα κουμπάρε;

Αιχμηρή απάντηση, πάντως, στις νομικές ενστάσεις και στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας έδωσε σήμερα ο συνταγματολόγος Γιώργος Δρόσος, λέγοντας ότι ο εν εξελίξει διαγωνισμός «αποκαθιστά τα πράγματα».

«Άκουσα να λένε κάποιοι για τα “λύτρα”. Ποια “λύτρα”, κουμπάρε; Μιλάμε για κανάλια που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό που λέγεται δημόσιες συχνότητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Έπρεπε να δοθεί το αντίτιμο της χρήσης αυτού του πράγματος. Όλη αυτή η ιστορία, ότι κάποιος σας έχει δεσμεύσει σε κάτι το οποίο μη νομίμως κατέχετε, σύμφωνα με το ΣτΕ, και λέτε μετά ότι θέλετε λύτρα γι αυτό το πράγμα, ξέρετε… έφτιαξαν έναν κόσμο και παγιδεύτηκαν σ’ αυτόν».