Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η υπόθεσή τους προκάλεσε διεθνή κατακραυγή τις τελευταίες μέρες.
Την προηγούμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2 Μουσουλμάνες ινδικής καταγωγής, ηMaryam και η Sakina Dharas, οι οποίες επέβαιναν με τον αδερφό τους Ali σε πτήση της EasyJet από το Λονδίνο στη Νάπολη, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος και να υποβληθούν σε εξευτελιστική ανάκριση από ένοπλους αστυνομικούς, εξαιτίας αβάσιμων ισχυρισμών συνεπιβατών τους ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Σε σημερινό της άρθρο στον Guardian, η Maryam Dharas, μια από τις 2 αδερφές, ξεδιπλώνει με ήρεμο και συγκροτημένο τρόπο τον παραλογισμό και την επικινδυνότητα της εξαπλούμενης ισλαμοφοβίας.
Η ερώτηση «Μιλάς αγγλικά;» πρέπει να είναι μια από τις πιο συγκαταβατικές που μπορούν να διατυπωθούν. Ερωτώμαι κάτι τέτοιο μονάχα γιατί φοράω χιτζάμπ, λες και το να αποτελείς τμήμα της δυτικής κουλτούρας και το να είσαι Μουσουλμάνος είναι αμοιβαία αποκλειόμενα. Σαν να μην έχει σημασία ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Λονδίνο ή πως πηγαίνω στο Πανεπιστήμιο Russell Group, για να σπουδάσω αγγλικά – φαίνεται ότι πάντα θα αντιμετωπίζομαι με στερεοτυπικό τρόπο, κρινόμενη πρώτα βάσει της μαντίλας στο κεφάλι μου.
Ήταν, επίσης, η πρώτη ερώτηση, την οποία μου έκαναν, καθώς μας συνόδευσαν εκτός του αεροσκάφους της EasyJet με την αδερφή και τον αδερφό μου στις 6 το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ. Είχαμε περάσει τον έλεγχο και επιβιβαστεί στην πτήση για τη Νάπολη, αλλά, τη στιγμή ακριβώς που ήμουν έτοιμη να αποκοιμηθώ, μας είπαν πως υπήρχε ένα ζήτημα με τις θέσεις και ότι και οι τρεις μας θα έπρεπε να ακολουθήσουμε την αεροσυνοδό, η οποία δεν παρείχε καμία εξήγηση για το πού πηγαίναμε. Στην κορυφή της σκάλας, που οδηγούσε στον ασφαλτοτάπητα, πρόβαλε ένα θέαμα που δεν είναι πιθανό να ξεχάσω γρήγορα- ένας όχλος ένοπλων αστυνομικών και αντρών με στολές, περιμένοντάς μας να τους συναντήσουμε.
Μας πληροφόρησαν ότι ένας ανήσυχος επιβάτης στην πτήση μας δήλωσε πως η αδερφή μου κι εγώ διαβάζαμε υλικό του Ισλαμικού Κράτους στα τηλέφωνά μας στα αραβικά, με τις λέξεις «Δοξάζετε τον Κύριο» να είναι ορατές. Αρνηθήκαμε σφοδρά όλους τους ισχυρισμούς.Αραβικά; Δεν υπήρχαν καθόλου αραβικά οπουδήποτε στα τηλέφωνά μας. Η οικογένειά μας είναι ινδικής προέλευσης- κανένας από μας δεν ξέρει καν να μιλά αραβικά. Τότε ρώτησαν γιατί το διαβατήριο της αδερφής μου έδειχνε μια σφραγίδα από το Ιράκ. Κατά ειρωνικό τρόπο, είχε πάει εκεί, για να συγκεντρώσει χρήματα για θύματα του Ισλαμικού Κράτους.
Τους έδειξα τις χρονοσφραγίδες στις συνομιλίες στο WhatsApp, για να διασαφηνίσω ότι το μόνο που είχα κάνει με το τηλέφωνό μου ήταν να στείλω ένα μήνυμα στον πατέρα μου σχετικά με το πώς οι πολιτικές του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκρίνονται με άλλων αριστερών ηγετών. Εκτός κι αν το να είσαι αριστερός είναι έγκλημα αυτό τον καιρό, δεν είχα διαπράξει κάποιο αδίκημα.Ταπεινωθήκαμε, δαιμονοποιηθήκαμε και οι διακοπές μας καθυστέρησαν για το τίποτα.
Ως Μουσουλμάνοι, κατανοούμε ότι ο εξτρεμισμός, σε συνδυασμό με μια καλή «δόση» καπηλείας του φόβου, έχουν καταστήσει τους ανθρώπους επιφυλακτικούς, γι’ αυτό λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, έτσι ώστε να μην προκαλούμε αδικαιολόγητες υποψίες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα διάβαζα μια προσευχή για ένα ασφαλές ταξίδι, αλλά γνωρίζοντας πόσο η θρησκεία έχει δυστυχώς γίνει συνώνυμη του τρόμου στα μάτια πολλών, απέφυγα να το κάνω. Η αδερφή ήθελε να φέρει το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι Θάνατος στο Νείλο για να το διαβάσει στην πτήση, αλλά φανταζόμουν κοροϊδευτικά τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας: «Μουσουλμάνα γίνεται αντιληπτή να κραδαίνει εγχειρίδιο χρήσης για δολοφονία». Σε καμία περίπτωση, κυρίως αφού θυμήθηκα πώς μια γυναίκα πρόσφατα συνελήφθη και το υλικό για διάβασμα που είχε, σχετικά με την τέχνη και την κουλτούρα στη Συρία, αντιμετωπίστηκε σαν αναγνωστικό του Ισλαμικού Κράτους.
Αλλά, παρά το σεβασμό και τη φροντίδα, καταλήξαμε να στοχοποιηθούμε. Έχει γίνει ολοφάνερο ότι το να λαμβάνουν οι Μουσουλμάνοι επιπλέον προσοχή, για να αποφευχθεί η παρερμηνεία της συμπεριφοράς τους, δε θα σταματήσει τη μισαλλοδοξία, η οποία ανθεί στην κοινωνία μας. Ξεκαθαρίζοντας πως η διατύπωση ψευδών κατηγοριών είναι έγκλημα αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαβολής απλών πολιτών, με την εκπαίδευση ως όπλο στη μάχη εναντίον της άγνοιας να είναι δεύτερο σε μικρή απόσταση. Αν αυτό είχε συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, το ζευγάρι που προέβη στους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον μας θα είχε κατηγορηθεί με το αδίκημα του σπαταλήματος του χρόνου της αστυνομίας. Γιατί, λοιπόν, αυτή η προκατάληψη είναι ξαφνικά εντάξει, όταν στόχος είναι οι Μουσουλμάνοι; Το επόμενο βήμα θα είναι να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με τη μαντίλα στο κεφάλι μου να δίνει στους ανθρώπους την άδεια να αμαυρώνουν το όνομά μου ατιμώρητα;
Η ισλαμοφοβία έχει πλέον φυλετικοποιηθεί. Ήταν η αδερφή μου κι εγώ που ταξινομηθήκαμε ως υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, με τον πρασινομάτη αδερφό μου, που μπορούσε να «περάσει» ως λευκός, να ερωτάται μόνο συνδυαστικά. Υπάρχουν Σιχ, οι οποίοι στοχοποιούνται από μισαλλόδοξους ισλαμοφοβικούς κατά τον ίδιο τρόπο που στοχοποιούνται οι Μουσουλμάνοι, απλώς και μόνο επειδή καλύπτουν το κεφάλι τους. Το κοινό νήμα, που συνυφαίνει τις ιστορίες δυσανεξίας, φαίνεται ότι είναι πως όποιος δεν ταιριάζει στη στανταρισμένη εμφάνιση υποχρεώνεται να νιώθει σαν εγκληματίας. Ό,τι συνέβη σε μας και πολλούς άλλους δεν είναι μια απλή παρεξήγηση ή λάθος, είναι ρατσισμός βασισμένος σε ανάλυση προφίλ.
Κανένας δεν αρνείται ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση, αλλά να το δείχνεις με δάχτυλο υψωμένο σε κατηγορία οποιαδήποτε γυναίκα φορά μαντίλα δεν είναι σε καμία περίπτωση ο τρόπος να τον αντιμετωπίσεις. Ο μοναδικός τρόπος να προοδεύσει μια κοινωνία είναι το να έχει επίγνωση η κοινή γνώμη πως οι Μουσουλμάνοι είναι ακριβώς το ίδιο με τον οποιονδήποτε άλλο, και οι διακρίσεις και η κατάπνιξη του δικαιώματος κάποιου να ασκεί τη θρησκεία του χωρίς το φόβο της δίωξης είναι εναντίον των ουσιωδών δημοκρατικών αξιών αυτής της χώρας.
Από το hitandrun.gr
Μετάφραση – απόδοση – εισαγωγή: Γιάννης Κοντός
Πηγή: Guardian
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >