Με τη φράση «το χάος πήρε μορφή» περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «διαχειρίσιμη τώρα που υπάρχει σαφής εικόνα», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου συμμετείχαν ακόμα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Ads

Ο κ. Λεκλέρκ χαρακτήρισε ταχύτατη τη διαδικασία και επισήμανε πως, με βάση την εμπειρία του σε παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα μέρη του πλανήτη, αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ».

Το σύνολο των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών προσδιορίζεται σε 54.000 στην Ελλάδα. Από τις 6 Ιουνίου ως τις 30 Ιουλίου, ανέφερε ο κ. Μουζάλας, προκατεγράφησαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημείωσε πως 5.800 άνθρωποι ήδη είχαν προκαταγραφεί νωρίτερα μέσω skype και 500 ακόμη σε διάφορες δομές, ενώ 7.751 άτομα είναι έτοιμα για μεταγκατάσταση σε άλλες χώρες. Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού και 11.000 άτομα παραμένουν στα νησιά, για τους οποίους το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς τους στην υπόλοιπη χώρα, δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως 4.000 με 6.000 άνθρωποι δεν έχουν καταγραφεί και αυτό οφείλεται, εξήγησε ο κ. Μουζάλας στο ότι είναι ένας πληθυσμός σε κίνηση. «Αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Ένα ποσοστό διαχύθηκε στις ήδη υπάρχουσες κοινότητες μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ένα άλλο αρνήθηκε την προκαταγραφή, ευελπιστώντας στο άνοιγμα των συνόρων, κάποιοι άλλοι έτυχε να λείπουν κατά τη διάρκεια της καταγραφής, άλλοι διαμένουν σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας ανθρώπινου λάθους».

Ads

Οι 27.592 προκατεγραφέντες θα πάρουν τα πρώτα ραντεβού για την πλήρη καταγραφή τους τις επόμενες δυο εβδομάδες, είπε η κ. Σταυροπούλου, ενώ υπολογίζεται πως σε ένα με ενάμιση χρόνο θα γίνει γνωστό ποιοι θα πάρουν άσυλο στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως το 2016 κατεγράφησαν 264% περισσότερα αιτήματα, χωρίς τα στοιχεία της προκαταγραφής, σε σχέση με το 2015.