Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Έντουαρντ Ντέιλι, ο ιερέας που ύψωσε το λευκό ματωμένο μαντίλι του προς τα βρετανικά στρατεύματα τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972, κίνηση η οποία αποτέλεσε μία από τις πιο ισχυρές εικόνες της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ads

Ο Ντέιλι, ο οποίος διετέλεσε για 19 χρόνια επίσκοπος του Ντέρι και υπήρξε επί δεκαετίες υποστηρικτής εκστρατειών υπέρ της ειρήνης, απεβίωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος Ιρλανδών Επισκόπων.

Η μαρτυρία του για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» βοήθησαν να ταχθεί η κοινή γνώμη με το μέρος των διαδηλωτών.

image

Ads

image

Την εποχή εκείνη είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, όμως αποδείχθηκε ακριβής κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέιλι διεξήγαγε εκστρατείες για αθώα θύματα, περιλαμβανομένων των Έξι του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί άδικα για βομβιστικές επιθέσεις σε δύο παμπ της πόλης και πέρασαν 16 χρόνια στη φυλακή, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κακοδικίας στη Βρετανία, πριν αθωωθούν το 1991.

image

«Ο επίσκοπος Έντουαρντ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας ατρόμητος εργάτης της ειρήνης» ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας Ίμον Μάρτιν. «Η ακαταπόνητη συνηγορία του… του χάρισε τον σεβασμό μερικών, την υποψία άλλων».

Ο αντιπρόεδρος της βορειοϊρλανδικής περιφερειακής κυβέρνησης Μάρτιν Μακγκίνες, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως κατά τη «Ματωμένη Κυριακή» ήταν ενεργό μέλος του IRA, δήλωσε πως ο Ντέιλι υπήρξε «μια σταθερά σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών», επισημαίνοντας πως είχε επικρίνει τον IRA, καθώς και όλες τις άλλες πλευρές στη σύγκρουση.