Το ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βόρειας Βεστφαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες τρεις φακέλους με τραπεζικά δεδομένα από το Λουξεμβούργο που αφορούν 160.000 πρόσωπα, τα οποία βαρύνουν υποψίες για φορολογική απάτη ή φοροδιαφυγή.

Ads

Τα 50.000 από αυτά τα πακέτα τραπεζικών δεδομένων αφορούν υπηκόους της Γερμανίας, άλλα 49.022 αφορούν Βέλγους και ακόμη 42.540 αφορούν Γάλλους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δεδομένα αυτά προέρχονται από έναν σκληρό δίσκο ο οποίος εστάλη ανωνύμως στις φορολογικές αρχές του κρατιδίου.

«Η φορολογική δικαιοσύνη δεν σταματά στα σύνορα», υπογράμμισε ο κρατιδιακός υπουργός Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

«Δραττόμαστε οποιασδήποτε ευκαιρίας μας παρουσιάζεται για να συνεργαστούμε με τις φορολογικές αρχές των ευρωπαίων γειτόνων μας».

Ads

Εξάλλου, οι γαλλικές αρχές διαβίβασαν στις αρχές αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας δεδομένα τα οποία αφορούν ιδρύματα και εταιρείες με έδρα την Ελβετία. Αυτές οι «συμπληρωματικές» πληροφορίες προέρχονται από τον Ερβέ Φαλσιανί, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η αποκάλυψη της υπόθεσης SwissLeaks, η οποία αφορά επτά κράτη.

Σε αυτή τη σειρά αποκαλύψεων από ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, η τράπεζα HSBC βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών ότι βοήθησε να μεταφερθούν 180 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε πλούσιους πελάτες σε λογαριασμούς στην Ελβετία μεταξύ του Νοεμβρίου του 2006 και του Μαρτίου του 2007, προκειμένου οι πελάτες αυτοί να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις χώρες τους.

Φάκελος με στοιχεία από «μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα»

Επιπλέον, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο έχει στην κατοχή του έναν τρίτο φάκελο, ο οποίος περιέχει εσωτερικά έγγραφα μιας «μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας». Τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές στοιχεία περί «πιθανής συνέργειας σε φορολογική απάτη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν κατονόμασε τον τραπεζικό οργανισμό τα εσωτερικά έγγραφα του οποίου περιήλθαν στην κατοχή του.