Γεωπολιτικές και διπλωματικές διόδους στήριξης στη μάχη με τους δανειστές για το χρέος και τα πλεονάσματα επιχειρεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία – διόδους, τις οποίες άφησε υπό προϋποθέσεις ανοιχτές και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Οι επισκέψεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του Τζακ Λιου στην Αθήνα ξεκαθάρισαν και τον οδικό χάρτη που δρομολογεί ο «ήπιος άξονας» των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα, με αμφότερους να καθιστούν σαφές ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ωστόσο, το σημαντικότερο μήνυμα – κυρίως από τις επαφές με τον Τζακ Λιου – ήταν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζουν τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας, γεγονός που το Μαξίμου σκοπεύει να αξιοποιήσει στη σύνθετη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με τους δανειστές.
«Ο Λιου ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί αυτή τη στιγμή μια Ελλάδα σταθερή και έχουμε ισχυρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα στηρίξει την προοπτική αυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Τα εργασιακά και τα πλεονάσματα
Η εν λόγω στήριξη, στην ιδανική της προοπτική, μεταφράζεται για την κυβέρνηση σε αυξημένη πίεση, τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς τη Γερμανία, για να κλείσει ομαλά τόσο η δεύτερη αξιολόγηση, όσο και η συμφωνία για το χρέος.
Στη μεν αξιολόγηση, το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να ανασχεθούν οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, στο δε μπρα ντε φερ για το χρέος βασική ελληνική επιδίωξη είναι να τρέξει παράλληλα και η συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% μετά το 2018.
Δημοσίως, ο Τζακ Λιου ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός στο θέμα των πλεονασμάτων – «η Ελλάδα θα πρέπει να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους» είπε – , ενώ σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Ταμείου περιορίστηκε να επαναλάβει ότι είναι σημαντικό να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένο και τον ρόλο που παίζει στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους.
Ανεπισήμως, ωστόσο, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει πάρει δεσμεύσεις για άσκηση «στον κατάλληλο χρόνο, των ενδεδειγμένων πιέσεων», προκειμένου να υπάρξει λύση έως το τέλος του έτους για το χρέος και, ταυτόχρονα, να δρο0μολογηθεί η συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018.
«Ευνοϊκή επαναδιαπραγμάτευση» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Μια τέτοια συζήτηση δεν αναμένεται βεβαίως να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, όμως κυβερνητικές πηγές διαπιστώνουν πρόθεση τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από την Ουάσιγκτον να καλλιεργήσουν το έδαφος «μιας ευνοϊκής για την Ελλάδα επαναδιαπραγμάτευσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Σε μια τέτοια προοπτική παρέπεμψε, ουσιαστικά, και ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι «θέλουμενα φτάσουμε σε μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα που θα είναι χαμηλότερο του 3,5%», προσθέτοντας ότι το πώς θα επιτευχθεί αυτό είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης.
Τα ανταλλάγματα και οι προϋποθέσεις
Προκειμένου, ωστόσο, να υπάρξει αυτή η «ενισχυμένη στήριξη» από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τίθενται σαφείς και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις δεν είναι άλλες από την πιστή και ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων που προκύπτουν για την Ελλάδα από το τρίτο Μνημόνιο. Οι προτεραιότητες, μάλιστα, που έθεσαν τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο Τζακ Λιου ήταν να τρέξουν το γρηγορότερο δυνατό οι ιδιωτικοποιήσεις και να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Από τις «επιδόσεις», δε, της Ελλάδας σ’ αυτά τα δύο μέτωπα ίσως κριθεί τελικά και το πόσο δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου στο πεδίο των εργασιακών…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >