Η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε την οριστική παραπομπή σε δίκη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση Ταπί και ειδικότερα για παράβαση καθηκόντων υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, τότε που η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Ads

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR) είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, ωστόσο οι νομικοί της εκπρόσωποι ισχυρίζονται πως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά της. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

Ως πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς υπό τον Φρανσουά Φιγιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται πως επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 αποζημίωση στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ads

Ο Μπερνάρ Ταπί ισχυριζόταν πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα που πούλησε την εταιρεία του Adidas το 1994. Ο Μπερνάρ Ταπί είχε μηνύσει την τράπεζα με την κατηγορία ότι πούλησε την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή. Ο επιχειρηματίας είχε πουλήσει την εταιρεία του ώστε να μην υπάρχει ασυμβίβαστο, καθώς είχε αναλάβει υπουργική θέση στην κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, επί προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Ωστόσο αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία. Η δικαίωσή του, από τριμελή επιτροπή διαιτησίας, για το θέμα του ύψους της αποζημίωσης που ζητούσε, το 2008, θεωρείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ως πιθανόν να επηρεάστηκε από την υποστήριξη του Ταπί στον προεκλογικό αγώνα του κεντροδεξιού υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας, το 2007, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στη συνέχεια είχε εκλεγεί. Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.