Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η τρίμηνη Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Τουρκία, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 μήνες.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος, το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και στην προστασία της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής η Τουρκία αναστέλλει προσωρινά και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έγινε και στη Γαλλία.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα. Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ένα ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν οι συγκυρίες της σημερινής εποχής.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε στην Τουρκία ο Ερντογάν

Τι προβλέπει το άρθρο 120

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Προβλέπεται επίσης ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο και η επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα.

Ορίζεται ακόμα και η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κλπ.

Στην Κατάσταση έκτακτης Ανάγκης ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.

Η επιβολή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πράγμα που δίνει μεγάλη εξουσία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς συνεχίζουμε να κυβερνάμε»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, μετά το υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η κήρυξη της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, ευχαρίστησε τους πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους και στήριξαν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες της Δημοκρατίας». Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη επίσης και το τμήμα του στρατού που στάθηκε ενάντια στους πραξικοπηματίες.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως πίσω από το πραξικόπημα ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999 και από πρώην σύμμαχός του τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναδειχθεί στο νούμερο ένα εχθρό του. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το κίνημα «Χιζμέτ» του Γκιουλέν, ενώ στέλνοντας μήνυμα στον ιεροκήρυκα, για τον οποίο ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τόνισε πως «εμείς συνεχίζουμε να κυβερνάμε και θα ενισχύσουμε την κυβέρνησή μας».

Συνεχίζεται το πογκρόμ

Στο μεταξύ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση εκκαθάρισης των ενόπλων δυνάμεων, της Δικαιοσύνης και του δημοσίου τομέα κατ’εντολή Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την απόπειρα ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

• Γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού: 257 υπάλληλοι, ανάμεσα τους ειδικοί και νομικοί σύμβουλοι

• Υπουργείο Εσωτερικών: 8.777 αξιωματούχοι και υπάλληλοι εκ των οποίων 7.899 μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Ανάμεσα τους βρίσκονται και 3.021 υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και 4.7774 αστυνομικοί.

Επίσης 246 μέλη των τοπικών αρχών, όπως νομικοί σύμβουλοι, αστικοί επιθεωρητές, υποδιοικητές και κυβερνήτες. Ακόμη 614 μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και 18 εργαζόμενοι στο τουρκικό λιμενικό

• Διευθυντήριο Θρησκευτικών Υποθέσεων: 492 άτομα

• Υπουργείο Οικονομικών: 1.500 υπάλληλοι

• Υπουργείο Ο Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής: 393 άτομα

• Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού 245

• Υπουργείο Ενέργειας: 300 υπάλληλοι

• Υπουργείο Ανάπτυξης: 16 άτομα

• Υπουργείο Άμυνας: 7 άτομα

• Υπουργείο Υγείας: 2 υπάλληλοι