«Συγνώμη κόσμε», λένε οι Βρετανοί για την επιλογή της νέας πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, να αναθέσει το κρίσιμο υπ. Εξωτερικών στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και βασικό «οδηγό» της πορείας της προς το Brexit, Μπόρις Τζόνσον. 

Ads

Την αρχή έκανε η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror, η οποία κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Συγγνώμη… Αγαπητέ Κόσμε» και φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ίπταται κρατώντας δυο βρετανικές σημαίες στα χέρια του. 

image

Το πρωτοσέλιδο ενέπνευσε τα social media που μετατράπηκαν σε χώρο «απολογίας» των Βρετανών, κάνοντας trending παγκοσμίως. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα ευτράπελα με κάποιον να κρεμά πανό με το σύνθημα – πλέον – «συγγνώμη κόσμε» έξω από το σπίτι του πολιτικού. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του ήταν η νικήτρια του δημοψηφίσματος για την έξοδο ή μη της χώρας από το ευρώ. 

Παρά την απόσυρσή του, όμως η «νέα Θάτσερ», όπως την αποκαλούν, Τερέζα Μέι, τον τοποθέτησε στην πολύ σημαντική θέση του υπ. Εξωτερικών. Πάντως δημιούργησε νέα θέση υπουργού αρμόδιου για την Αποχώρηση από την ΕΕ, στην οποία τοποθετήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις. 

Η τοποθέτηση του Τζόνσον στο υπ. Εξωτερικών, είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο και ο ίδιος ο Τζόνσον, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που έχει πολλές φορές ξεσηκώσει αντιδράσεις έχοντας προσβάλει ξένους ηγέτες, ακόμη και με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως στο εσωτερικό, όπου η αντιπολίτευση έκανε πάρτι, έτσι και εξωτερικό η είδηση για την υπουργοποίηση του Μπόρις Τζόνσον έγινε δεκτή με κάποιο σκεπτικισμό αλλά και με μια σχετική θυμηδία αν υπολογίσει κανείς ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σχεδόν έβαλε τα γέλια. 

Κατόπιν έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται πάντα με τους Βρετανούς άσχετα με το ποιος είναι υπ. Εξωτερικών λόγω της αμετάβλητης ειδικής σχέσης των δυο χωρών. 

Τα καυστικότερα σχόλια ήρθαν πάντως από τη Γερμανία με τα πρωτοσέλιδα να φέρουν τίτλους όπως «Πραγματική έκπληξη» – στην καλύτερη περίπτωση – και «Βρετανικό χιούμορ», «Φάρσα» και «Ξαφνικά, διπλωμάτης».