Το «πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έδωσε, όπως αναμενόταν, το Ecofin κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Κομισιόν.

Ads

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. να εκκινήσει η διαδικασία κυρώσεων κατά των δύο χωρών λόγω των υψηλών τους ελλειμμάτων, ανοίγει όπως μεταδίδει το Reuters, τον δρόμο ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί πιθανά πρόστιμα μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Με βάση την εισήγηση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους κατά τη διετία 2014, 2015.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός, είχε ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων στις δύο χώρες, ενώ σε ανάλογο – καίτοι σαφώς πιο χλιαρό – κλίμα κινήθηκαν και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο, τελικά επικράτησε και πάλι η σκληρή γραμμή Σόιμπλε, η οποία και επικυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Ads

Ζητούν «γρήγορο Brexit»

Στην αυστηρή γραμμή επιμένει η Ε.Ε. και για το θέμα του Brexit, ζητώντας από το Λονδίνο επιτάχυνση των διαδικασιών της εξόδου.

«Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο», δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση στην ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιταχύνει και τη διαδικασία του Brexit.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν ξεκινήσει και η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. ‘Οπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο και να μην αναβάλει τις διαπραγματεύσεις «αενάως».