Όταν πριν 3 χρόνια είχε παρουσιαστεί το βιβλίο του, τα «Καφενεία της Ελλάδας», ο Γιώργος Πίττας έθετε το ερώτημα ποιό θα μπορούσε να είναι το μέλλον των ελληνικών καφενείων – αυτών των μικρών κοιτίδων πολιτισμού – που σιγά, σιγά σβήνουν.
Από τότε, φαίνεται πως μαζί με το Στέλιο Κούλογλου βρήκαν την απάντηση. Το καφενείο μπορεί να γίνει όχημα ανάπτυξης, κρατώντας την γραφικότητά του και την ιστορία του και στεγάζοντας εκ νέου την ελληνική γαστρονομία, στηρίζοντας έτσι την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Βασισμένο σε αυτή την ιδέα ήταν και το διήμερο των εκδηλώσεων «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στις Βρυξέλλες» στις 27 και 28 Ιουνίου που διοργάνωσαν στην Γκαλερί «Θεώρημα» και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το A discovering network – μια μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί ελληνικά προϊόντα στη βελγική αγορά – και το Greek Gastronomy Guide του Γιώργου Πίττα.
Στο πρωτότυπο αυτό καφενείο που στήθηκε στο κέντρο του ευρωκοινοβουλίου Έλληνες παραγωγοί από όλη τη χώρα έστησαν τα προϊόντα τους για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό.
Ο Γιώργος Πίττας στο περιθώριο της εκδήλωσης έστησε δυο στρογγυλά τραπέζια και μίλησε με τους παραγωγούς για τα προϊόντα και την ιστορία τους, για τις διαδικασίες που τα φέρνουν έτοιμα στο τραπέζι μας αλλά και για το όραμα που κάθε ετικέτα κρύβει από πίσω της.
Το ούζο «Πλωμάρι» εκπροσώπησε ο export manager της εταιρείας Ισίδωρος Μιχαηλίδης που μίλησε για «τα 121 χρόνια ιστορίας της ποτοποιίας Ισίδωρος Αρβανίτης». Πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; «Η παραδοσιακή απόσταξη, η παραδοσιακή συνταγή, τα βιολογικά βότανα δικής μας καλλιέργειας και η πιο σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης ούζου».
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μετράει 80 χρόνια ιστορίας. Ναυαρχίδα του η ξακουστή γραβιέρα Νάξου, προϊόν ΠΟΠ. Γίνεται μόνο από γάλα Νάξου ενώ και οι ζωοτροφές κατά 70% παράγονται στο νησί. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης εξήγησε: «Η τυροκόμηση γίνεται παραδοσιακά κι αυτό ευθύνεται για την επιτυχία της γραβιέρας». Αποκάλυψε επίσης ότι ο συνεταιρισμός είναι έτοιμος να ρίξει ακόμη δυο καινούργια προϊόντα τυριού στην αγορά.
«Ένας από τους βασικούς λόγους της κρίσης είναι ότι η Ελλάδα σταμάτησε να παράγει. Θέλαμε λοιπόν να παράξουμε σε έναν τόπο που αγαπάμε, που μας εμπνέει, σε έναν τόπο που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αξία. Τι θα μπορούσαμε να παράξουμε; Μπύρα που είναι το αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουν περισσότερο οι Έλληνες» λέει η Μάγια Τσόκλη που μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή δημιούργησαν πριν 3 χρόνια την – ήδη βραβευμένη – μπύρα Νήσο από την Τήνο.
«Είναι ένα προϊόν που πίσω του κρύβει ψυχή. Τα προϊόντα που έχουν τώρα επιτυχία είναι αυτά που έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και παρά το εχθρικότατο επιχειρηματικό περιβάλλον το κοινό είναι δίπλα στους ανθρώπους που προσπαθούν. Είναι αξιακό» τόνισε η Μάγια Τσόκλη.
Για την 65χρονη πορεία της εταιρείας αναψυκτικών Λουξ μίλησε ο Γιάννης Γρίβας. «Από το 1950 και τα 100 κιβώτια την ημέρα – εμφιαλωμένα με το χέρι – φτάσαμε στο σήμερα και στα 18.000 μπουκάλια την ώρα». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να προσδώσουμε μια υπεραξία στην ποιότητα των ελληνικών φρούτων. Επίσης προσπαθούμε πάντα για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που θα κάνουν την Ελλάδα ακόμη πιο γνωστή στο εξωτερικό».
Η οικογενειακή επιχείρηση ΛΕΒΑ της Μυτιλήνης παράγει τα τρία πιο παραδοσιακά προϊόντα του νησιού: παστά ψάρια, ελιές και ούζο. Η Ειρήνη Μπουχλή ανήκει στην τρίτη γενιά που αναλαμβάνει την επιχείρηση. Μίλησε για τις δυσκολίες της αγοράς του παστού ψαριού και για τις προσπάθειές της «με νύχια και δόντια να κρατήσουμε την επιχείρηση ζωντανή και δυνατή».
Η Φωτεινή Μπλιάτσου και ο γιος της Θεμιστοκλής Λέκκας καλλιεργούν στο κτήμα τους, το κτήμα Ευκαρπία έξω από τη Λάρισα, με εντελώς βιολογικό, φυσικό τρόπο όσπρια, αραβόσιτο, σιτηρά και αρωματικά φυτά τα οποία χρησιμοποιούν ως βάση ακόμη και για την παραγωγή καλλυντικών. Συσκευάζουν τα προϊόντα τους χειρωνακτικά.
«Εμπνεύστηκα την αγάπη μου για τη γη, το πως να αφουγκράζομαι και πως να καλλιεργώ από τον πατέρα μου. Καλλιεργούμε με πάθος τη γη μας. Τα προϊόντα μας είναι βιολογικά και πιστοποιημένα» εξήγησε μιλώντας στο Γιώργο Πίττα.
Ο Κώστας Πρέκας από φυσικοθεραπευτής, έγινε μάγειρας και τώρα πια είναι παραγωγός και έμπορος τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Σύρου. Μίλησε για το βιομηχανικό παρελθόν και την πλούσια ιστορία του νησιού αλλά και για τις καλλιέργειές του. Μεταξύ άλλων καλλιεργεί και ελληνικό σησάμι, που όπως τονίζει δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στην ελληνική αγορά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >