Μπροστά σε ένα νέο μετεκλογικό θρίλερ βρίσκεται η Ισπανία. Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, πρώτο είναι το Λαϊκό Κόμμα με ενισχυμένα ποσοστά, εν προκειμένω 14 έδρες περισσότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου -αλλά χωρίς αυτοδυναμία- και δεύτεροι οι Σοσιαλιστές. 

Ads

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και με καταμετρημένο το 95% των εκλογέων το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 22,79% και 85 έδρες, οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 12,94% και 32 έδρες.

image

Η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η εκλογική βραδιά κλείνει με ανατροπή των αποτελεσμάτων των exit poll. Παρότι η δημοσκόπηση κάλπης έδινε τη δεύτερη θέση στην Unidos Podemos, τελικά με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει τρίτο κόμμα με δεύτερο τους Σοσιαλδημοκράτες (PSOE).

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες, επί συνόλου 350.

Η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος – η εκλογική του δύναμη ενισχύθηκε κατά 4,2%- μοιάζει να οφείλεται στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος έθεσε ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών.

Πράγματι, το κεντροδεξιό αυτό κόμμα παραμένει στην τέταρτη θέση, αλλά μακράν επίσης από τα προηγούμενα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας μόνο 32 έδρες. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα καταβυθίζεται επίσης κι η φιλοδοξία του ηγέτη του Άλμπερτ Ριβέρα να καταστήσει το κόμμα ρυθμιστή των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων.

Unidos Podemos: Η ανατροπή

Τα αποτελέσματα έφεραν μία ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών ( PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos.

Μόνο που η ανατροπή τούτη αναφερόταν στην διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της στήριξης μίας κυβέρνησης των Podemos, ή την εξαφάνισή τους απότον εκλογικό χάρτη.

Οι Σοσιαλιστές έχασαν 5 έδρες και από 90 έπεσαν στις 85.

Η συμμαχία Podemos – Ενωμένης Αριστεράς, Unidos Podemos, έχει ακριβώς τις ίδιες έδρες, 71.

Τις έδρες τους να μειώνονται είδαν και Ciudadanos, από 40 το 2015, σε 32 το 2016.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους από την πλατεία της Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα», αλλά ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και προτρέπει όλους να παραμένουν το τέλος αυτής της μακράς νύκτας.

Τα exit poll που είχε δώσει με το κλείσιμο της κάλπης η κρατική ισπανική τηλεόραση είχαν ως εξής:

• Λαϊκό Κόμμα (PP): 117-121 έδρες (28,48%)
• Unidos Podemos (Podemos με Ενωμένη Αριστερά): 91-95 έδρες (25,61%)
• Σοσιαλιστές (PSOE): 81-85 έδρες (21,98%)
• Πολίτες (Ciudadanos): 26-30 έδρες (11,78%)

image

«Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα.

Ο Ραχόι εξέφρασε την πεποίθησή ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση -πλην όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Στις κάλπες οι Ισπανοί ξανά μετά από έξι μήνες

image

image

Ο Τύπος 

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, μεγάλη μερίδα του Τύπου, υπογράμμιζε ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία των Podemos με το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αφήνει λίγες πιθανότητες στον Σάντσεθ να είναι και πάλι εκείνος που θα καθοδηγεί από θέση ισχύος τις διαβουλεύσεις ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία των Σοσιαλιστών και των Unidos Podemos.