“Η κατάσταση είναι 50/50 και κανείς δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα” δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ LAMIA FM σχετικά με την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα μας, για την Ευρώπη αλλά και για τη Γερμανία ειδικότερα.

Ads

“Αν ο κόσμος ψηφίσει με βάση την τσέπη του, θα επικρατήσει η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, γιατί οικονομικά αυτό συμφέρει τους Βρετανούς” τόνισε. Εκτίμησε επίσης, ότι οι μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν στη Βρετανία για την αλλαγή συναλλάγματος, υπό το φόβο ότι θα υποτιμηθεί αμέσως η αγγλική λίρα, θα βοηθήσουν την ψήφο εναντίον του Brexit.

“Αν ο κόσμος ψηφίζει με βάσει τις προσδοκίες του ή την έλλειψη προσδοκιών ή τις προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν, τότε το Brexit μπορεί και να επικρατήσει δεδομένης και της παράδοσης αυτονομίας που έχει η Βρετανία ήδη από τον 15ο αιώνα και τον διαχωρισμό της Αγγλικανικής από την Καθολική εκκλησία. Άλλωστε τα νησιά, ειδικά τα μεγάλα, προσφέρονται για ουτοπίες, ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους” θα πει.

Σε κάθε περίπτωση, ένα Brexit θα είναι ένας πολιτικός σεισμός για την Ένωση, είπε, καθώς η Μ. Βρετανία είναι η δεύτερη οικονομία στην ΕΕ και από τα ιδρυτικά μέλη της, επομένως θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ενώ εξέφρασε το φόβο μήπως αυτό πυροδοτήσει και μια νέα οικονομική κρίση. “Αν συμβεί αυτό, την πατήσαμε, γιατί οι σεισμοί επηρεάζουν συνήθως τα σημεία που δεν έχουν γερά θεμέλια”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Βρετανία να αναζητήσει συνεργασίες με άλλες χώρες “που βλέπουν σαν λύτρωση μια έξοδο από την Ένωση”, είπε ότι δεν υπάρχουν μέρη που βλέπουν ως “λύτρωση” την αποχώρηση από την ΕΕ, υπάρχει ένας αναπτυσσόμενος ευρωσκεπτικισμός ιδίως σε μια σειρά από χώρες που είχαν πάντα μια αυτόνομη παρουσία όπως η Δανία ή η Σουηδία, ενδεχομένως και λίγο η Φινλανδία. Ωστόσο, οι χώρες αυτές δε θα μπορέσουν να συγκροτήσουν μια εναλλακτική λύση και σίγουρα σε αυτή τη λύση δε θα χώραγε καθόλου η Ελλάδα της οποίας η θέση είναι με το Νότο της Ευρώπης.

Στο ερώτημα αν η Γερμανία θα έχει κάποιο πρόβλημα ή θα επεκτείνει την επικυριαρχία της πολύ πιο εύκολα μετά από μια αποχώρηση της Βρετανίας, απάντησε ότι το ζήτημα έχει δύο πλευρές: “αφενός, η γερμανική ηγεσία αποδεικνύεται καταστροφική γιατί αυτή είναι που ευθύνεται για την πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη. Αφετέρου, ένα Brexit μπορεί βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει οικονομικά τη Γερμανία. Διότι είδαμε ότι ενόψει του Brexit τα δεκεατή γερμανικά ομόλογα αποδίδουν αρνητικό επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δανείζεται, και μετά από δέκα χρόνια, όχι μόνο δε θα πληρώσει τόκους αλλά θα πληρώσει και λιγότερα από αυτά που δανείζεται”, τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Περισσότερα στο stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou