Δεν κατέθεσε τελικά την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη για τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Υπενθυμίζεται πως σε βάρος της έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ads

Η Γεωργία Τσατάνη, που δεν κατέθεσε ισχυριζόμενη πως προΐσταται του τμήματος τρομοκρατίας, αναμένεται να κληθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τσατάνη και ενημέρωσε ότι προϊστάμενός στην Αντιτρομοκρατική δεν είναι η κ. Τσατάνη αλλά ο εισαγγελέας Τζαβέλλας.

Ωστόσο η απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να επικοινωνήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τους ισχυρισμούς της Γεωργίας Τσατάνη και η αποκάλυψη της διάψευσής της, εκνεύρισε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο της Επιτροπής. «Σας παρακαλώ έχει αρκετούς συνηγόρους έξω», απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου για να απαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Αυτό είναι στα όρια της χυδαιότητας».

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απέρριψε ομόφωνα το έγγραφο της κ. Τσατάνη με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει παρουσία των συνηγόρων της Σοφού και Νινόπουλου. Μετά από νέο προφορικό αίτημα της κ. Τσατάνη, η Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει η εισαγγελέας με βοηθό, αφού πρώτα υποβάλει γραπτό αίτημα. Αποδέχθηκε όμως το αίτημά της να μην υπάρχει υπερβολική έκθεση του προσώπου της από το Κανάλι της Βουλής.

Ads

Στην έναρξη της συνεδρίασης, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε σε έγγραφο πλου υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Τσατάνη, κ. Σοφός με το οποίο της ανακοινώνεται ότι θα συμμετέχει στην συνεδρίαση της Επιτροπή.

Υπενθύμισε ότι η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη ως εξουσία προηγείται της νομοθετικής εξουσίας (Βουλή) και είχε απαιτήσει να μεταβεί στον Άρειο Πάγο η Επιτροπή για να την ακροαστεί. «Δεν μπορώ να δεχθώ ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς, αλλά θα κάνω τα πάντα για να καταθέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Για προσπάθεια απαξίωσης της Επιτροπής και της Βουλής έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας τόνισε ότι «δεν μπορούμε στο παρά πέντε να αλλάζουμε όρους και τακτικές και να εμφανιζόμαστε με όποιο ένδυμα θέλουμε».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μίλησε με τον δικηγόρο της Τσατάνη και του εξήγησε ότι απλώς θέλει να παρίσταται. Από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπαν ότι μπορεί να παρίσταται ως συνεργάτης της ή ως απλός πολίτης. «Το μείζον είναι να έλθει και να καταθέσει, διότι με αυτό που γίνεται εδώ δημιουργείται η εντύπωση ότι εσείς δεν θέλετε να καταθέσει», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι μπορεί να παρίστανται ως πολίτες. «Ο σοφός Κανονισμός της Βουλής τα έχει προβλέψει όλα. Και το πώς παρίστανται οι πολίτες, διότι εδώ αν έρθουν πολίτες δεν θα μπουν μέσα. Ο Κανονισμός αναφέρει τις ιδιότητες που θα πρέπει να έχουν» (συνεργάτες κ.λπ.), απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου ζητώντας από την κ. Τσατάνη να καταθέσει γραπτό αίτημα για παρουσία συνεργατών της. «Θέλω να υπάρχει τάξη και να μην δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει», υπογράμμισε.
«Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έρχεται κάποιος και να θέλει να μιλήσει με δικηγόρους. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Απορρίπτεται το αίτημα να είναι συνήγοροι. Τώρα μας λένε να είναι ως συνεργάτες ή ως πολίτες», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Θα υπάρχουν παρεμβάσεις την ώρα της ακρόασης» από τους δικηγόρους, υπογράμμισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Αρνητικός για παρουσία δικηγόρων ήταν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης.

Στη συνέχεια κλήθηκε η κ. Τσατάνη η οποία διευκρίνισε την στάση της και τα αιτήματά της λέγοντας ότι «δεν διακατέχομαι από αρνητικά συναισθήματα προς τον θεσμικό σας ρόλο, απλά η αρνητική απάντησή μου εγένετο επειδή ήθελα να τηρήσω τις δικονομικές διατάξεις. Ακολούθησε δεύτερο έγγραφό μου ότι είμαι στη διάθεση της Επιτροπής, αλλά διευκρίνισα ότι είμαι στη διάθεσή σας επί των γεγονότων και μόνο. Δεν έχω αναφερθεί σε μη ισοτιμία των τριών εξουσιών, αλλά ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απολαμβάνει μίας κάποιας περισσότερης τιμής και ηθικής».

Ακολούθως η κ. Τσατάνη είπε ότι «υπάρχει και κάποιος τρίτος, ιδιαίτερος λόγος, που αφορά τα καθήκοντά μου ως εισαγγελικού λειτουργού. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων μου προΐσταμαι του τμήματος τρομοκρατίας. Νομίζω ότι για λόγους σοβαρούς ασφαλείας μου δεν πρέπει να έχω παρατεταμένη τηλεοπτική παρουσία ή στο διαδίκτυο».

«Η παρουσία των δύο ατόμων, δικηγόρων κατά το επάγγελμα, δεν θα είναι για συνακρόαση. Απλά επειδή θα είναι πάρα πολλά τα έγγραφα, επιβάλλεται να είναι τεκμηριωμένη η εμφάνισή μου. Να είναι ως ειδικοί επιστήμονες. Δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους, απλά ως Έλληνες πολίτες, ως ειδικούς επιστήμονες», πρόσθεσε.

«Το αίτημά σας δεν εξηγούσε ότι έρχονται ως συνεργάτες, αλλά ως συνήγοροι. Το μείζον και το πρωτότυπο που κάνατε ήταν η χειρόγραφη αναφορά σας κατά υπουργού, η οποία έγινε χωρίς συμβούλους και συνηγόρους», της επεσήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Μην ειρωνεύεστε», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν ειρωνεύομαι. Και αν ειρωνεύομαι, εσάς τι σας αφορά; Θέλετε να έχετε μόνο εσείς αυτό το προνόμιο;», του απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Επεισόδιο ανάμεσα σε Τ. Χριστοδουλοπούλου – Ευ. Βενιζέλο

Επεισόδιο ανάμεσα στην κ. Χριστοδουλοπούλου και τον κ. Βενιζέλο υπήρξε και λίγο αργότερα. «Την άλλη φορά θα συμμορφώνομαι προς τας υποδείξεις», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «έχετε πάρει πολλή φόρα. Μας ειρωνεύεστε».

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Τσατάνη ζήτησε «να είναι ειδικοί συνεργάτες σε θέματα διαχείρισης των εγγράφων» και εξήγησε ότι το έγγραφο κατά Παπαγγελόπουλου «συντάχθηκε ιδιογράφως επειδή ήθελα να διαφυλάξω την μυστικότητα». Στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα επικαλούμενη λόγους ασφάλειας.

«Η εισαγγελέας έρχεται εδώ όχι με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά με ανθρώπους που θα χειριστούν έγγραφα της εισαγγελίας. Δεν υπήρχε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας; Ποιος χειρίζεται τα έγγραφα της Εισαγγελίας;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

«Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί; Ότι θα κατατεθούν έγγραφα; Υπάρχει κάτι που φοβάστε; Κάτι που δεν σας βολεύει;», ρώτησε ο Μ. Βορίδης. «Μην απογειωνόσαστε τώρα και βγάζετε συμπεράσματα», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.