Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του λίθινου όγκου που ο καθηγητής αρχαιολογίας Χριστοφίλης Μαγγίδης θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του «θρόνου του Αγαμέμνονα», του ανακτορικού θρόνου των Μυκηνών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.
Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης αναφέρθηκε στην αρχαιολογική ανακάλυψη και την ταύτιση του ευρήματος με τον ανακτορικό θρόνο των Μυκηνών, ο οποίος, όπως σημείωσε παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον θρόνο της Κνωσού.
Για τον όρο «θρόνος του Αγαμέμνονα», λέει ότι χρησιμοποιήθηκε όπως χρησιμοποιούνται όροι όπως «ανάκτορο του Νέστορα». «Ο τόπος συνδέεται με την αρχαιολογία και τον μύθο» είπε και σημείωσε ότι το εύρημα προέρχεται από την τελευταία φάση της μυκηναϊκής περιόδου. «Οι τελευταίοι βασιλείς (Αγαμέμνονας ή άλλοι) των Μυκηνών κάθονταν εκεί» τόνισε.
Στις 12 Ιουνίου 2014, κατά τη διάρκεια παλαιο – υδρολογικών μετρήσεων στην κοίτη και τις όχθες του Χάβου στο πλαίσιο της συστηματικής γεωφυσικής έρευνας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, εντοπίσθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδος του Καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη μεγάλο θραύσμα ογκώδους λίθινου καθίσματος.
Το εύρημα εξετάσθηκε από διεπιστημονική ομάδα μελετητών επί δύο χρόνια, αναγνωρίσθηκε και τεκμηριώθηκε ως τμήμα του θρόνου του ανακτόρου των Μυκηνών. Παρουσιάστηκε επίσημα πρώτα στην Αθήνα, κατόπιν δε θα παρουσιασθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διεξοδικά σε εκτενές επιστημονικό άρθρο σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό (2017).
Σύμφωνα με τον Χριστοφίλη Μαγγίδη, ο θρόνος του ανακτόρου των Μυκηνών κατακρημνίσθηκε στον Χάβο, όταν κατέρρευσε το νοτιοανατολικό τμήμα του δαπέδου του μεγάρου, εξαιτίας καταστροφικού σεισμού που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα, περί το 1200 π.Χ.
Η κόντρα με την Ελληνική Αρχαιολογική εταιρεία
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία γνωμάτευσε ότι ο λίθος που φέρεται να ανήκει στο θρόνο του Αγαμέμνονα είναι τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, δηλαδή λεκάνης.
Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης είπε ότι η υπόθεση πως το εύρημα είναι λεκάνη – όπως ισχυρίστηκε ο γγ της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας – «στερείται βάσης» και ότι αυτοί που το είπαν «είναι μη ειδήμονες».
«Αυτό που με ενόχλησε τρομερά ήταν ο τρόπος που έγινε» τόνισε. Έκανε λόγο για «προσπάθεια θεσμικού φορέα να παρέμβει, να αλλοιώσει και να εκφοβίσει τον επιστήμονα πριν μιλήσει», χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «αντιδεοντολογική».
Τόνισε ότι ο επιστήμονας κρίνεται σε βάθος χρόνου από την επιστημονική κοινότητα και όχι από κάποια επιτροπή, αρχαιολογική εταιρεία ή υπουργείο. Σημείωσε ότι σέβεται την Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά ότι τη διαχωρίζει από εκείνους που τη διοικούν.
Πρόσθεσε ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο, σημειώνοντας ότι εκτιμά πώς θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά τόνισε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί η αίτησή του.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >