«Το πλεόνασμα 3,5% για μια μακρά περίοδο δεν είναι κάτι το ρεαλιστικό» παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ στον αντιπρόεδρου του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μάλιστα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε: «αποφασίσαμε λοιπόν, το πρωτογενές πλεόνασμα να αποκλιμακώνεται από το 3,5% και να κατεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά δεν τίθεται θέμα τώρα, αλλά στο τέλος του χρόνου, όταν το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τη δική του απόφαση, την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Θα περιμένουμε την απόφαση αυτή και από κει και πέρα, θα δούμε τι θα κάνουμε».
Η παρέμβαση Παπαδημούλη
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαλόγου και ανταλλαγής αποψεων με τον Πρόεδρο του ECOFIN και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Κύριε Ντάισελμπλουμ, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία δυο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που στην αρχική σας δήλωση δεν αναφέρεστε καθόλου στην Ελλάδα. Και αυτό το θεωρώ καλό σημάδι. Όπως και το ότι η Ελλάδα έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα των διεθνών οικονομικών και πολιτικών μέσων ενημέρωσης.
Σε δυο ημέρες έχετε συνεδρίαση με το Eurogroup. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω: Τι αποφάσεις θα πάρετε για την Ελλάδα; Θα δοθεί επιτέλους αυτή η δόση του δανείου και θα γίνει το αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης;
Η δεύτερή μου ερώτηση: Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Ντομπρόβσκις και ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, είπαν ότι είναι αισιόδοξοι πως αμέσως μετά το καλοκαίρι θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το IMF, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;
Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι για μετά το 2018, εξετάζει η Κομισιόν χαμηλότερα, ρεαλιστικότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε σχέση με το 3,5% που σχεδόν οι πάντες το θεωρούν ανέφικτο να διατηρηθεί για μια δεκαετία. Χθες μόλις, στους Financial Times, o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Υπ.Οικ., κ. Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι θα πρέπει και οι δανειστές να συντρέξουν, έτσι ώστε χωρίς καθυστερήσεις, να υπάρξει επιτέλους η ελάφρυνση του χρέους την οποία ζητάει και το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει, καθώς και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, της τάξης του 1,5%-2% αντί για 3,5%, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα με ένα βιώσιμο και σταθερό τρόπο στην ανάπτυξη και να δοθεί ένα σήμα στους επενδυτές και στις αγορές, ότι η χώρα μου μπαίνει σε μια περίοδο κανονικότητας.
Πώς απαντάτε σε αυτές τις ιδέες;»
Η απάντηση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ:
«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας. Εγώ είμαι εδώ ως Πρόεδρος του ECOFIN, οπότε θα σας δώσω απλές απαντήσεις. Έχετε δίκιο, δεν αναφέρθηκα στην Ελλάδα – ο επίσημος λόγος, είναι ότι εδώ βρίσκομαι για το ECOFIN.
Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος τον οποίον είπατε εσείς: βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση τώρα. Το μέγεθος της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης και την Ελλάδα είχε πέσει πάρα πολύ το προηγούμενο καλοκαίρι, το βιώσαμε αυτό. Από τότε όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν αλλάξει πολύ. Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα, δουλεύουμε εποικοδομητικά – υπάρχουν διαφορές φυσικά, για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αλλά πάντως, εποικοδομητικά συνεχίζουμε να δουλεύουμε και γι’ αυτό ακριβώς στο επόμενο Eurogroup και στo πλαίσιo των υπευθύνων του ΕSΜ, θεωρώ ότι θα δοθεί η έγκριση για την επόμενη δόση.
Τώρα για το αν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος μετά το καλοκαίρι, άμεσα. Κοιτάξτε, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο λεγόμενος οδικός χάρτης. Εμείς έχουμε πει πώς θα αντιδράσουμε στο θέμα του χρέους, στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τον προηγούμενο μήνα. Το ESM θα δει ακριβώς πώς θα προχωρήσουμε στο θέμα της διαχείρισης χρέους – να μειώσουμε τα επιτόκια και γενικώς να διαχειριστούμε με πιο ευνοϊκό τρόπο το χρέος τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα μέτρα μπορούν να ληφθούν εκ των προτέρων. Στο τέλος του προγράμματος, θα έχουμε και άλλες δυνατότητες, άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, και θα δούμε ακριβώς τι θέματα, τι απαιτείται σχετικά με τη βιωσιμότητα εκείνη τη στιγμή.
Και για την επόμενη περίοδο, αν χρειαστεί, θα κάνουμε και περισσότερα. Το κομβικό ερώτημα που αυτή τη στιγμή θέσατε και τέθηκε και από τον κ. Στουρνάρα, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018 – αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό ή μήπως είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εμείς συμφωνήσαμε ότι αυτό το 3,5% για μια μακρά περίοδο δεν είναι κάτι το ρεαλιστικό. Αποφασίσαμε λοιπόν, το πρωτογενές πλεόνασμα να αποκλιμακώνεται από το 3,5% και να κατεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά δεν τίθεται θέμα τώρα, αλλά στο τέλος του χρόνου, όταν το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τη δική του απόφαση, την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Θα περιμένουμε την απόφαση αυτή και από κει και πέρα, θα δούμε τι θα κάνουμε».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >