Οι συντηρητικοί είναι πιο ευτυχισμένοι από τους προοδευτικούς, αλλά μόνο αν το περιβάλλον γύρω τους είναι συντηρητικό.

Ads

Προηγούμενες μελέτες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικά και κοινωνικά συντηρητικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους προοδευτικούς και φιλελεύθερους.

Όμως δύο νέες γερμανικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει παντού και πάντα, αλλά κυρίως όταν το ευρύτερο περιβάλλον μιας χώρας είναι συντηρητικό.

Στις προοδευτικές χώρες και εποχές οι συντηρητικοί δεν υπερτερούν από πλευράς ψυχικής ικανοποίησης.

Ads

Οι ερευνητές Όλγκα Στάβροβα και Μάικε Λούμαν του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας & Κοινωνικής Ψυχολογίας και του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό ψυχολογίας Journal of Research in Personality, ανέλυσαν στοιχεία από διεθνείς δειγματοληπτικές έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 190.000 ανθρώπους.

image
        
Οι μελέτες συσχέτισαν το πολιτικό κλίμα σε κάθε χώρα με την ικανοποίηση από τη ζωή που εκφράζουν οι πολίτες.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι συντηρητικοί επηρεάζονται περισσότερο από τους προοδευτικούς και φιλελεύθερους από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
        
Σε μια χώρα ή σε μια εποχή όπου επικρατούν θρησκευτικές και παραδοσιακές αξίες, καθώς και συντηρητική πολιτική ιδεολογία, οι συντηρητικοί νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με τους γύρω τους, νιώθουν ότι απόψεις τους είναι δικαιωμένες κλπ.

Από την άλλη, σε ανοικτές κοινωνίες και σε εποχές με πιο προοδευτικές νοοτροπίες, οι συντηρητικοί δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.
  
Εξάλλου, η ικανοποίηση από τη ζωή για τους προοδευτικούς και φιλελεύθερους δεν εξαρτάται τόσο από το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζουν. «Για τους συντηρητικούς, το να ταιριάζουν με την κοινωνία, παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ οι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι είναι πιο αυτόνομοι», όπως είπε η Στάβροβα.
  
Πρόσθεσε ότι «η επιρροή των ιδεολογικών πεποιθήσεων στην ικανοποίηση που νιώθει κανείς στη ζωή του, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είναι η επίδραση της προσωπικότητας ή των κοινωνικών σχέσεων, αλλά πάντως μετράει».