Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζον Μέιτζορ, προειδοποίησαν σήμερα ότι η ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπονομεύοντας την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ενισχύοντας το κίνημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ads

Σε κοινή ομιλία τους στη Βόρεια Ιρλανδία, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία κατά τη δεκαετία του 1990, επισήμαναν ότι ουσιαστικά στο δημοψήφισμα διακυβεύεται η ενότητα της χώρας.

«Απορρίψτε τη συμμετοχή στην Ευρώπη μην ξαφνιαστείτε αν στο τέλος, ως συνέπεια, πετάξουμε κατά λάθος και την ένωσή μας επίσης» είπε ο Μέιτζορ, που ήταν πρωθυπουργός με το Συντηρητικό κόμμα μεταξύ 1990-97, σε ομιλία του σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Όλστερ του Λοντοντέρι. «Η πιο επιτυχημένη ένωση στην παγκόσμια ιστορία μπορεί να διαλυθεί για πάντα» υπογράμμισε.

Ο Μέιτζορ σημείωσε ότι αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, θα ενταθούν οι πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η πίεση αυτή «θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη και πολιτικά ακαταμάχητη», τόνισε.

Ads

Το 2014, οι Σκωτσέζοι, με ποσοστό 55%, επέλεξαν να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως έκτοτε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει ισχυροποιηθεί και στις περσινές εκλογές κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες των εκπροσώπων της Σκωτίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκτός της ΕΕ, θα φανταζόμουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο Τόνι Μπλερ από την πλευρά του σημείωσε ότι το δημοψήφισμα μπορεί να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 με την οποία μπήκε ένα τέλος στο αιματοκύλισμα μεταξύ Καθολικών (που ήθελαν την ένωση με την Ιρλανδία) και Προτεσταντών (που επιθυμούσαν την παραμονή στο ΗΒ) στη Βόρεια Ιρλανδία. «Αν φεύγαμε (σ.σ. από την ΕΕ) στις 23 Ιουνίου, θα θέταμε σε κίνδυνο το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, θα θέταμε σε κίνδυνο την ένωσή μας, θα μπαίναμε σε μια ριψοκίνδυνη πορεία», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, σε άρθρο του στο περιοδικό New Statesman επισήμανε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ αποδείχτηκε ευεργετικό για τη διαδικασία αυτή. «Ανησυχώ ότι η μελλοντική ευημερία και ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να κινδυνεύει από μια αποχώρηση της Βρετανίας», σημείωσε στο άρθρο του.