Mε πρώτο σταθμό την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα κι αμέσως επόμενο την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση βλέπει την συμφωνία του Eurogroup ως αφετηρία της μετα-μνημονιακής εποχής και στοχεύει σε έξοδο στις αγορές  έως το τέλος του 2017.

Ads

Η πρώτη ανάσα αναμένεται να έρθει άμεσα καθώς, όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ θα προχωρήσει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» στην επαναφορά του περίφημου waiver – δηλαδή, θα αποδέχεται ξανά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Το waiver είναι η ρήτρα εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από την γενική ντιρεκτίβα της ΕΚΤ να μην αποδέχεται ως ενέχυρα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας και η άρση του, τον Φεβρουάριο του 2015, είχε αποτελέσει την αφετηρία του περσινού διαπραγματευτικού θρίλερ.

«Η ΕΚT θα επαναφέρει το waiver στις επόμενες εβδομάδες… μπορεί και την επόμενη εβδομάδα», φέρεται να δήλωσε τραπεζίτης στο Reuters, ενώ άλλη τραπεζική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο είπε: «Αυτή η κίνηση θα εξοικονομήσει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους στις ελληνικές τράπεζες και άλλα 300 περίπου εκατομμύρια εάν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ».

Ads

Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλούνται οι Financial Times η επαναφορά του waiver είναι πιθανό να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου.

Εντός του Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η ενταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα οφεληθεί με 2,5 έως 3 δις ευρώ.

Από εκεί και πέρα, όωπς ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές της ευρωζώνης, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πηγές, όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα spreads.