Η φετινή Γιουροβίζιον μπορεί να τελείωσε αλλά ο σάλος που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν λέει να κοπάσει. Πως μπορεί άλλωστε να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι η Ρωσία κέρδισε την τηλεψηφοφορία, η Αυστραλία την ψηφοφορία των επιτροπών αλλά καμία από τις δύο δεν κέρδισε τον διαγωνισμό;

Ads

Η διαδικασία που ακολουθεί η EBU για να καθορίσει το αποτέλεσμα είναι σχετικά απλή: Καλεί τους τηλεθεατές (200.000.000 φέτος) να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό και να πληρώσουν για να ψηφίσουν το αγαπημένο τους τραγούδι. Ο κάθε τηλεθεατής έχει το δικαίωμα να ψηφίσει (δηλαδή να πληρώσει) μέχρι 20 φορές.

Την προηγούμενη μέρα, σε κάθε χώρα συνεδριάζει μια επιτροπή αποτελούμενη από 5 άτομα, η οποία παρακολουθεί από κλειστό κύκλωμα τον διαγωνισμό και καλείτε να κατατάξει τα τραγούδια από το 1 έως το 26. Με 1 το πιο αγαπημένο της και 26 (τελευταίο) το λιγότερο αγαπημένο. Ο λόγος που οι επιτροπές συνεδριάζουν την προηγούμενη μέρα είναι ώστε η διοργανώτρια αρχή να έχει αρκετό χρόνο να ελέγξει την ψηφοφορία της.

Κάτι που φέτος, προφανώς δεν έγινε γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι:

  • Στην Δανία ένα μέλος της επιτροπής βγήκε από μόνο του και δήλωσε ότι έκανε λάθος ψηφίζοντας με 26 το τραγούδι που της άρεσε περισσότερο και με 1 αυτό που της άρεσε λιγότερο, αφού πίστευε ότι έδινε βαθμούς και όχι σειρά κατάταξης. Εκτός από το ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να της εξηγήσει πως πρέπει να ψηφίσει, η ίδια η EBU στις 24 ώρες που είχε δεν παρατήρησε ότι κάτι δεν πάει καλά με την συγκεκριμένη κριτή αφού είχε κατατάξει τελευταία τα 2 μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό, την Ρωσία και την Αυστραλία. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι αν μετρούσε η ψηφοφορία της η Ουκρανία θα έπαιρνε μηδέν αντί για 12 βαθμούς, δείχνοντάς πόσο διαβλητός είναι ο τρόπος ψηφοφορίας των κριτών, αφού ένας και μόνο κριτής μπορεί να αντιστρέψει το 50% της ψηφοφορίας μιας χώρας.
  • Στην Σουηδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της μεγαλύτερης Σκανδιναβικής εφημερίδας Aftobladet, η κριτής Lisa Ajax είχε επαγγελματική σχέση με τους δημιουργούς της συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Η συγκεκριμένη κριτής έδωσε την πρώτης θέση στο Αζερμπαϊτζάν τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό.
  • Στην Σουηδία πάλι η επιτροπή έριξε την Ρώσια από την 1η στην 5η θέση στον τελικό ενώ στην Αρμενία δύο κριτές έριξαν την Ρωσία από την 4η θέση στον ημιτελικό στην 17η και 16η στον τελικο.
  • Στην Μάλτα και την Αρμενία 3 κριτές ψήφισαν με τον ίδιο ακριβώς παράξενο τρόπο την Κυπριακή συμμετοχή: Στον ημιτελικό την κατέταξαν στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα σε 18 τραγούδια αλλά στον τελικό την ανέβασαν στις πρώτες προτιμήσεις τους ανάμεσα σε 26 τραγούδια. Σε κανένα στην EBU δεν φάνηκε παράξενο πώς ένα τραγούδι ανέβηκε 14 θέσεις από τον ίδιο κριτή μέσα σε 2 βράδια.
  • Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό υψηλό βαθμό στέλεχος της Ιταλικής αποστολής ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η επιτροπή της χώρας δεν έχει ψηφίσει την Ρωσία καθώς δεν θέλουν η χώρα να διοργανώσει τον διαγωνισμό του χρόνου! Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ελεγκτικής επιτροπής Frank Freiling αλλά και την διευθύνοντα σύμβουλο της EBU Ingrid Deltenre τοποθέτηση, όμως για άλλη μια φορά δεν αντέδρασαν.
  • Κρατήσαμε όμως το καλύτερο για το τέλος: Την Τέταρτη 11 Μαϊου Ρώσοι φαρσέρ κάλεσαν στο τηλέφωνο τους υπουργούς πολιτισμού της Μολδαβίας και της Γεωργίας παριστάνοντας τον υπουργό πολιτισμού της Ουκρανίας. Στο βίντεο που παραθέτουμε φαίνεται καθαρά ότι συμφωνούν να παρέμβουν στην επιτροπή και να δώσουν 12 βαθμούς στην Ουκρανία! Κάτι που τελικά συνέβη και στις δύο χώρες.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας του με την Ρωσία και την Αρμενία να σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας και να αποσυρθούν. Πολλοί ραδιοτηλεπτικοί σταθμοί ζητούν την παραίτηση των υπευθύνων για το φιάσκο. Το θέμα είναι αν θα έχουν την αξιοπρέπεια να το κάνουν οι θα προσπαθήσουν να καλύψουν και αυτό το σκάνδαλο;

Ads