Απάντηση για την επιστολή που η μητέρα της 32χρονης οροθετικής Μαρίας, η οποία είχε διαπομπευθεί με την υγειονομική διάταξη που είχε εκδώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2012, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ… νίπτωντας τας χείρας του.

Ads

Η Μαρία έφυγε από τη ζωή και η μητέρας της έστειλε χθες επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών με αποδέκτη τον Ανδρέα Λοβέρδο, τέσσερα χρόνια μετά τον εξευτελισμό της κόρης της και λίγο πριν τη θάψει. «Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Δημόσια μας εξευτέλισες και εγώ ανταποδίδω δημόσια», αναφέρει στην επιστολή της.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται για το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Αντίο Μαρία».

Διαβάστε επίσης:

 Η επιστολή Λοβέρδου

Ads

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα το δημοσίευμά σας σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας συμπολίτισσάς μας. Δεν θα είχα κανένα λόγο να απευθυνθώ δημόσια, αν δεν κάνατε αναφορά στο όνομά μου, αναπαράγοντας μια παλιά, θλιβερή στην ανακρίβειά της ιστορία, της οποίας έχει γίνει κατάχρηση με κομματικούς σκοπούς.

Η ημέρα δεν προσφέρεται για πολιτικούς σχολιασμούς. Προέχει η οδύνη για την απώλεια ενός ανθρώπου. Η σύνδεση, ωστόσο, του γεγονότος αυτού με το πρόσωπό μου δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και συκοφαντική, από όσους συνειδητά διαστρεβλώνουν τα ίδια τα γεγονότα.

Στην απόφασή της 128/2012 η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφαινόμενη για σειρά καταγγελιών για το ίδιο θέμα, της δημοσίευσης τότε προσωπικών στοιχείων εκδιδομένων γυναικών με σοβαρή ασθένεια, ρητά αναφέρει πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δημοσίευσης (ή όχι) ανατίθεται ήδη από το νόμο 2492/1997 (άρθρ. 2) στην Εισαγγελική Αρχή και μάλιστα με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών.
    
Την απόφαση αυτή υποστήριξε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Πέτρος Χρηστόφορος κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων (2.4.2013). ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΥΤΕ ΕΓΩ, ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ Ή ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Η Εισαγγελία Αθηνών έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, δίχως να ερωτηθεί υπουργός ή υπουργείο. Για επαναλαμβανόμενα ψεύδη όμως, κακοήθειες και διαστρεβλώσεις που συνειδητά αναπαράγονται και δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων, δεν μπορώ παρά να επικαλούμαι τα γεγονότα, τα επισήμως πιστοποιημένα και να εξεγείρομαι.

Ως εδώ πια με το «εμπόριο» του ανθρώπινου πόνου! Ως εδώ με τη συκοφαντία που κάποιοι ακούσια, αρκετοί εσκεμμένα, ανακυκλώνουν! Η αλήθεια είναι αποτυπωμένη, οι καλοπροαίρετοι και αντικειμενικοί μπορούν να το εξακριβώσουν.

Ανδρέας Λοβέρδος

Το σχόλιο της εφημερίδας για την απάντηση

Επιμένει να μην αναγνωρίζει ακόμα και σήμερα ο πρώην υπουργός Ανδ. Λοβέρδος τις τραγικές συνέπειες της δικής του υπουργικής απόφασης, να εκδώσει την υγειονομική διάταξη 39Α που βασιζόταν σε αναγκαστικό νόμο του 1940 με την «υποσημείωση» ότι όποιος αρνείται τον αστυνομικό έλεγχο θα συλλαμβάνεται.
    
Η Εισαγγελία και οι αστυνομικές αρχές στη συνέχεια εφάρμοσαν τον νόμο. Ούτε ο ίδιος ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ διαμαρτυρήθηκαν όταν έβγαιναν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των γυναικών στη δημοσιότητα, όταν εξευτελίστηκαν οι οικογένειές τους ή όταν τις απομόνωσαν στα υπόγεια του Κορυδαλλού.

Οι χαρακτηρισμοί του Ανδ. Λοβέρδου περί «ψευδών», «δηλητηρίων», «κακοηθειών», ακόμα και «πολιτικών σκοπιμοτήτων» δεν εξηγούν τη θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μάλιστα από πολλούς επίσημους φορείς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Του θυμίζουμε ότι η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη κατάργησε τη διάταξή του, για να την επαναφέρει αμέσως μετά ο Αδ. Γεωργιάδης και να τη διατηρήσει σε ισχύ ο Μ. Βορίδης μέχρι την οριστική κατάργησή της το 2015. Φυσικά και δεν έδωσε ο ίδιος τις φωτογραφίες, ούτε και αποφάσισε τη φυλάκιση των εξαρτημένων και αρρώστων γυναικών.
    
Όμως η δική του υπογραφή προκάλεσε τις επόμενες πράξεις αυτής της βαρβαρότητας κι όσο κι αν μεταθέτει τις ευθύνες στη Δικαιοσύνη ή στην αστυνομία δεν είναι τυχαίο ότι η τραγική μητέρα αυτόν αναγνωρίζει ως υπεύθυνο. Κι άλλες γυναίκες από εκείνη την άθλια «σκούπα» έχουν χάσει τη ζωή τους και η «Εφ.Συν.» έχει αφιερώσει για την κάθε μία χώρο στις σελίδες της. Εκείνων όμως οι μανάδες δεν είχαν θελήσει να μιλήσουν δημοσίως, ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε κανείς «με το θλιβερό γεγονός».