Με σταθερή γραμμή – δημόσιας τουλάχιστον – αισιοδοξίας, αλλά και μ’ ένα καλό κι ένα κακό σενάριο ανά χείρας μπαίνει η κυβέρνηση στον τελική ευθεία της νέας αναμέτρησης με τους δανειστές.

Ads

Το καλό σενάριο επενδύει στη συμμαχία με τον «ήπιο» ευρωπαϊκό άξονα και τη σοσιαλδημοκρατία και προβλέπει συνολική συμφωνία και πλήρη απεμπλοκή στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαίου.

Το κακό σενάριο θέλει να κλείνει μεν την επόμενη Δευτέρα το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ και να εκπέμπεται σήμα προόδου για την αξιολόγηση – η τελική συμφωνία όμως, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου «προληπτικού» πακέτου των 3,6 δις, αυτόματου Μηχανισμού Διόρθωσης και του ζητήματος του χρέους, να παραπέμπεται στο επόμενο, τακτικό Eurogroup της 24ης Μαίου.

Στο προσκήνιο ξανά το Grexit

Δεν είναι το σενάριο που επιθυμεί η Αθήνα καθώς οδηγεί, με όλα τα μεγάλα μέτωπα ανοιχτά και με τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια, απ’ ευθείας στη διακεκαυμένη ζώνη του Ιουνίου. Αντιθέτως, είναι το σενάριο που κάνει αρκετούς στην κυβέρνηση να βλέπουν προσπάθειες επαναφοράς των σχεδίων για Grexit από τις ακραίες «συνιστώσες» των δανειστών.

Ads

Οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς προς την πλευρά του συνήθους υπόπτου, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνολικά ωστόσο το Μαξίμου επιμένει στην αισιόδοξη γραμμή, εκτιμά ότι οι νέες συμμαχίες – κυρίως με Κομισιόν και Παρίσι – θα λειτουργήσουν, και θα αποκρούσουν τα «υπόγεια σχέδια» του Grexit και της αποσταθεροποίησης, και η αξιολόγηση θα κλείσει άνευ επανάληψης του περσινού δράματος.

«Κάποιοι επενδύουν στην αποσταθεροποίηση»

«Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστελναν επ’ αυτού χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
 
Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για τις νέες βελτιωμένες προβλέψεις της Eurostat για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι «αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης» και χαρακτήριζαν «εξαιρετικά θετικές» τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ περί της ανάγκης άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας.
 
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά», τόνιζαν πηγές του Μαξίμου.
 
Τα όρια της λαϊκής εντολής…

Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό ερώτημα εάν σ’ αυτή την «βάση συζήτησης» συναινεί – και υπό ποιες προϋποθέσεις – και το Βερολίνο, ή εάν η πλευρά Σόιμπλε επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις έως την επόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε χθες το βράδυ ότι «δεν αναμένει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα εφέτος», νωρίτερα ωστόσο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχαν σπεύσει να γειώσουν τις προσδοκίες για ανεπίσημη επταμερή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των θεσμών πριν από το Eurogroup ενώ έτεροι αξιωματούχοι δήλωναν στο Reuters ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαίου.

Οι γερμανικές διαρροές ήρθαν παράπλευρα με την προειδοποίηση της Moody’s για πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και διαμορφώνουν, μαζί με το ΔΝΤ, τον άξονα που κρατά ανοιχτό το «κακό σενάριο» της διαπραγμάτευσης.

Η σταθερή απάντηση, πάντως, της κυβέρνησης και στο «κακό», και στο… χειρότερο σενάριο, είναι πως νομοθέτηση πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει, όχι μόνον γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα αλλά διότι – και κυρίως –αυτή είναι η πολιτική επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Η λαϊκή εντολή του περασμένου Σεπτεμβρίου έχει σαφή και πεπερασμένα όρια», έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας: «Οποιος δεν θέλει να το αντιληφθεί αυτό, αναλαμβάνει και το βάρος της ευθύνης για τις συνέπειες»…