Στη σκιά παραιτήσεων, διαγραφών, νέου γύρου υπόγειων ζυμώσεων και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, o Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μέσα στο επόμενο τριήμερο την «φυγή προς τα εμπρός» για τη Νέα Δημοκρατία – μια φυγή όμως, που δείχνει καταδικασμένη να περάσει μέσα από τις βαθιές παθογένειες του γαλάζιου παρελθόντος.

Ads

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά αύριο το απόγευμα με επίσημο στόχο τις καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα πιο σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα. Μετά το νέο εκλογικό φιάσκο, όμως, στην ΟΝΝΕΔ, την διάλυση της νεολαίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την αναγκαστική παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου και τη διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, ο πρώτος στόχος γίνεται ντε φάκτο η επαναβεβαίωση της δυνατότητας του νέου αρχηγού να ελέγξει το ίδιο του το κόμμα και να το στρέψει στην «κεντροδεξιά», όπως ο ίδιος λέει, πορεία που επιθυμεί.

Ο χορός των παραιτήσεων συνεχίστηκε και χθες με την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Φίλιππου Ταυρή, εκ των παλαιότερων στελεχών της ΝΔ, ενώ οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο φέρουν την «ομάδα Τζιτζικώστα» έτοιμη για την αντεπίθεσή της στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου.

«Όποιος θέλει ακολουθεί…»

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, η υπόγεια αυτή αμφισβήτηση αντιμετωπίζεται με… ενέσεις αυτοπεποίθησης. Και η απάντηση που δίνεται για το νέο γύρο εσωστρέφειας είναι πως «ήρθε η ώρα για ριζικές τομές» και πως μετά το συνέδριο η εσωστρέφεια θα αποτελεί οριστικό παρελθόν. «Όποιος θέλει ακολουθεί και πορεύεται μαζί μας σε μια υγιή και σύγχρονη Νέα Δημοκρατία. Για όποιον διαφωνεί, οι πόρτες είναι ανοιχτές», είναι το μήνυμα που στέλνει γαλάζιο στέλεχος του κλίματος Μητσοτάκη.

Ads

Ως βασικό όπλο, δε, σ’ αυτή την επιχείρηση «φυγής προς τα εμπρός», το επιτελείο Μητσοτάκη υποδεικνύει το νέο καταστατικό του κόμματος που τέθηκε προς διαβούλευση, προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της ΝΔ και των θεσμικών οργάνων και θα έρθει προς έγκριση από το συνέδριο την Κυριακή.

Υποψήφιος πρόεδρος μόνον όποιος είναι βουλευτής

Οι βασικές προβλέψεις του προσχεδίου του καταστατικού είναι οι εξής:

  • Το Συνέδριο της ΝΔ γίνεται πλέον ετήσιο, αλλά μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως, όποτε προκύψει ανάγκη.

  • Η θητεία του προέδρου θα είναι 5ετής. Αυτοδικαίως παρατείνεται αν ο πρόεδρος είναι πρωθυπουργός ή αν η ΝΔ συμμετέχει σε κυβερνητική συνεργασία.

  • Υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να είναι μόνον όποιος είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΝΔ.

  • Αμφισβήτηση του προέδρου μπορεί να υπάρξει μόνον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Συνέδριο και όχι από την Πολιτική Επιτροπή.

  • Καθιερώνεται Εθνικό Μητρώο Μελών, στο οποίο εγγράφονται και όσοι ψηφίζουν για πρόεδρο, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

  • Μειώνεται ο αριθμός των συνέδρων: Οι αιρετοί θα είναι 1000, με διετή θητεία 

  • Μειώνονται τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας σε 15, με 4 εκ αιρετά 4 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και 4 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

  • Μειώνονται τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κατά 50%, από 200 σε 100.

  • Ασυμβίβαστη η ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, με άλλη κυβερνητική θέση ή λειτούργημα ή διοικητική θέση, εκτός των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

  • Ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής και κυβερνητικής ή διοικητικής θέσης.

  • Χρηματοδότηση: αυτοτέλεια της ΝΔ, δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού, απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού.

  • Θα υπάρχει Εξελεγκτική Επιτροπή για τον έλεγχο των Οικονομικών, με μέλη 3 βουλευτές, έπειτα από απόφαση του προέδρου.

  • Επιλογή υποψήφιων βουλευτών από τον πρόεδρο με σύστημα αξιολόγησης, μητρώο υποψηφίων. Μπορεί να ζητηθεί και η γνώμη των τοπικών μελών.

  • Αξιολόγηση: όλοι οι αιρετοί (και ο πρόεδρος) αξιολογούνται βάσει κανονισμού αξιολόγησης που εγκρίνεται από την Πολιτική Επιτροπή

  • Η ΟΝΝΕΔ παραμένει αυτοτελής Οργάνωση.