Με σύμμαχο την Κομισιόν, με επανενεργοποίηση των διαύλων της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά και με ισχυρές αντιστάσεις από το ΔΝΤ και το Βερολίνο η κυβέρνηση δίνει την ύστατη μάχη για να αποφύγει  – ή έστω να αμβλύνει – το σχέδιο των δανειστών για το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων ύψους έως και 3 δις ευρώ.

Ads

«Δεν τα έχουμε αποδεχθεί ακόμη», ήταν η χαρακτηριστική, χθεσινοβραδυνή δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση για τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» – μια δήλωση, που αποτυπώνει και το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται τόσο η διαπραγμάτευση όσο και τα περιθώρια των πολιτικών υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης

Η ακριβής εμβέλεια των εν λόγω περιθωρίων αναμένεται να γίνει πιο καθαρή στο Eurogroup της Παρασκευής, όπου δεν πρόκειται μεν να κλείσει το deal της αξιολόγησης όπως επεδίωκε η Αθήνα, αλλά οι παίκτες θα ανοίξουν πλέον όλα τους τα πολιτικά χαρτιά στο τραπέζι. Για την ελληνική πλευρά, αυτά τα χαρτιά είναι η έκθεση της Eurostat που δημοσιοποιείται αύριο και θα δείχνει μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, αλλά και η πολιτική πραγματικότητα που λέει ότι τα όρια της εντολής της κυβέρνησης είναι πεπερασμένα και δύσκολα μπορούν να υπερβούν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Ads

Το βασικό στίγμα, δε, αυτών των ορίων εξακολουθεί να δίνει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης  Γιάννη Δραγασάκη ότι «θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα» με οτιδήποτε πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού – ένα στίγμα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέφερε και ο πρωθυπουργός στην χθεσινοβραδυνή του τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο.

Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα και της Ανγκελα Μέρκελ εντάσσεται στο νέο γύρο «πολιτικοποίησης» της διαπραγμάτευσης που επιδιώκει ο πρωθυπουργός μετά τον νέο αιφνιδιασμό Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, με το Βερολίνο ωστόσο να εκφράζει μεν κατανόηση αλλά να παραπέμπει σταθερά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Η έκθεση της Eurostat

Εξ ου και το έτερο όπλο που επιστρατεύει η κυβέρνηση είναι αμιγώς τεχνοκρατικό και καθόλου πολιτικό: Πρόκειται για την έκθεση της Eurostat και τις θετικές επιδόσεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει για την ελληνική οικονομία – μια έκθεση, που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να συνυπολογιστεί «αυτονόητα» στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες φέρουν την έκθεση να εμφανίζει αφ΄ενός πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 και, αφ’ ετέρου, να αναθεωρεί προς τα κάτω τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου περιορίζοντας και το τότε πλεόνασμα από το 1,5 δις ευρώ κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η διπλή αναθεώρηση σηματοδοτεί, ουσιαστικά, πολύ ισχυρότερη βελτίωση της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο από εκείνη που υπολογιζόταν μέχρι τώρα – κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ – και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διεκδικεί πιο ήπιο μίγμα μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικά στελέχη η ισχυρότερη δυναμική της οικονομίας μπορεί να καλύψει μέρος των νέων δημοσιονομικών στόχων και να αντισταθμίσει σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για το τρέχον πακέτο μέτρων, με πρώτο το αίτημα για μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.100 ευρώ. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, ακυρώνει και την αμφισβήτηση από πλευράς ΔΝΤ του στόχου για πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 – μια αμφισβήτηση, η οποία αποτελεί και την αφετηρία του αιτήματος για πρόσθετα «εφεδρικά» μέτρα.

Τελικός στόχος του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καμία συζήτηση επί των πρόσθετων «προληπτικών μέτρων» και να τεθεί το ζήτημα μιας «ρήτρας απόκλισης» – δηλαδή, επιπλέον μέτρων εάν και όταν δεν υλοποιούνται οι στόχοι – μόνον όταν ανοίξει και το κεφάλαιο της ρύθμισης του χρέους. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό – και ανώδυνο επίσης – θα φανεί στο Eurogroup του Αμστερνταμ, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ θα τοποθετηθούν και επισήμως επί των στοιχείων της Eurostat…