Μια ακόμη παράταση, ένα ακόμη ακυρωθέν χρονοδιάγραμμα και μεταφορά του θρίλερ της αξιολόγησης στην Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ έβγαλε τελικά ο τριήμερος κύκλος των… ολονυχτιών κυβέρνησης και δανειστών στο Χίλτον – ένας κύκλος, που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει «παύση διαπραγματεύσεων» έως την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Ads

Η ανακοίνωση Τσακαλώτου έβαλε φρένο στο κύμα αισιοδοξίας και τις εκτιμήσεις περί άμεσης συμφωνίας που εξέπεμπαν έως αργά το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες και εγείρει πλέον σοβαρό προβληματισμό για επιχείρηση επανάληψης των «ημερών αγωνίας» του 2015.

Σε «γραμμή ΔΝΤ» οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίτευξη του προσχεδίου, έστω, συμφωνίας που προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές από την περασμένη εβδομάδα προσέκρουσε στην αδυναμία να γεφυρωθούν τα χάσματα στα θερμά μέτωπα του αφορολόγητου, των κόκκινων δανείων και των επικουρικών συντάξεων – μέτωπα, στα οποία η κυβέρνηση βρήκε μάλλον συμπαγή απέναντί της την ομάδα των δανειστών και δη σε γραμμή που προσεγγίζει περισσότερο τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι η νέα συνάντηση που είχε προγραμματιστεί τα ξημερώματα μεταξύ του κουαρτέτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια δεν έγινε ποτέ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε σκληρές πιέσεις και για τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από το – «αδιαπραγμάτευτο» κατά την κυβέρνηση – φράγμα των 9.000 ευρώ. ‘Ακυρη αποδείχθηκε και η αισιοδοξία που εξέφραζε μόλις λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για προσέγγιση στα τελευταία ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού – αισιοδοξία, που ήρθε να ανατρέψει η επιμονή των δανειστών σε μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

«Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα»

Κατόπιν όλων αυτών, ο Ευκλείδης Τσσκαλώτος δήλωσε ότι «αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον», και πρόσθεσε: «Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκληρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός, με δεδομένο ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνουν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον».

Στην πράξη, αυτό το νέο αδιέξοδο σημαίνει πως ο τελικός και πιο δύσκολος γύρος της διαπραγμάτευσης μεταφέρεται σε υψηλόβαθμο πολιτικό επίπεδο στην Ουάσιγκτον – από τις 15 έως τις 17 Απριλίου ― χωρίς να υπάρχουν και πάλι εγγυήσεις για το αποτέλεσμα και με τα χρονικά περιθώρια έως το ορόσημο του Εurogroup της 22ας Απριλίου να περιορίζονται ανησυχητικά.

Η απειλή της «νέας ασφυξίας»

Οι δε αλλεπάλληλες παρατάσεις, παρά την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνουν ότι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες αφήνουν όλο και περισσότερο χώρο στη «γραμμή» του ΔΝΤ – μια «γραμμή» που, από τη στιγμή που το Βερολίνο απορρίπτει τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, απαιτεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτό το ασύμμετρο παιχνίδι ο μείζον κίνδυνος είναι να πιεστεί και να αναγκαστεί η Αθήνα σε όλο και πιο επώδυνες υποχωρήσεις όσο στερεύει ο χρόνος και γίνεται πιο ορατή η απειλή μιας νέας πιστωτικής ασφυξίας – μια απειλή, που ξορκίζει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι το «πόκερ» δεν θα φθάσει έως εκεί και επιμένουν να δείχνουν ως καταληκτικό χρονικό ορίζοντα για τη συμφωνία το Πάσχα – οι αλλεπάλληλες ανατροπές, ωστόσο, και η παθητική στάση της Γερμανίας αφήνουν ξανά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…