Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μέχρι της 7:00 το πρωί αλλά παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, όπως ανέφερε και η Κομισιόν, η συμφωνία δεν έκλεισε. Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν νέα συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας προκειμένου οι δύο πλευρές να διανύσουν το κενό που τις χωρίζει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα, επικουρικές συντάξεις και κόκκινα δάνεια και να δώσουν τα χέρια ώστε να βαδίσουνε μαζί στον δρόμο της αξιολόγησης.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, παραμένει το να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.
Πρόοδος σε φορολογικό και κόκκινα δάνεια
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μετά την συνάντηση, ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά την μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε φτάσει κοντά».
Αγκάθι οι επικουρικές
Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο του ασφαλιστικού. Ο υπουργός Εργασίας προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς το βράδυ της Κυριακής διαμήνυσε ότι «έχουμε τις θέσεις μας και πάνω σε αυτές διαπραγματευόμαστε». Σε κάθε συνάντηση πάμε για να τελειώσουμε, προσέθεσε. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας διακόπηκε στις 02:30 και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, με το χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για την την κάλυψη του κενού των 700 εκατ. ευρώ υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου, να θυμίζει χάος.
Οι θεσμοί ζητούν το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται την κάλυψη του κενού από παράλληλη αύξηση των εισφορών και κλιμακωτή μείωση των επικουρικών, που προτείνει η ελληνική πλευρά. Στην πράξη, δηλαδή, ζητούν περικοπές στις επικουρικές πολύ μεγαλύτερες από το μοντέλο «10% έως 40%» που προτείνει η κυβέρνηση και, κυρίως, δεν αποδέχονται την «κόκκινη γραμμή» προστασίας των 1.400 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (από κύριες και επικουρικές). Το ΔΝΤ, επιπροσθέτως, φέρεται να ζητά επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα επικουρικά ταμεία, ενώ επιμένει και στις περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Τι συμφωνήθηκε για το Δημόσιο
Το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο τέθηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους θεσμούς. Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις για φέτος, 1 προς 4 για το 2017 και στο ότι ο λόγος αυτός θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
Συμφώνησαν επίσης σε ειδικό κονδύλι για την Υγεία και την Παιδεία, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από προηγούμενα έτη, οι οποίες δεν έγιναν. Τα ειδικά Μισθολόγια θα τεθούν επί τάπητος στη δεύτερη αξιολόγηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >